- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U ponedeljak podnošenje peticije za oslobađanje uzbunjivača iz Krušika

Građanska inicijativa „Sloboda za Aleksandra“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti najavili su da će u ponedeljak, 16. decembra republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac predati peticiju sa više od 30.000 potpisa građana sa zahtevom da uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović bude oslobođen kućnog pritvora.

Navodeći da sud odlučuje o puštanju na slobodu ili zadržavanju u pritvoru, ta udruženja su ocenila da „posebna odgovornost u ovom slučaju (Aleksandra Obradovića) pripada tužilaštvu budući da je ono do sada demonstriralo dvostruke aršine u primeni zakona u aferi Krušik“.

„Posebno naglašavamo da smo potpuno svesni činjenice da tužilaštvo i sud u normalnim društveno-pravnim okolnostima, ne treba da budu izloženi pritisku javnosti. Međutim, jasno nam je da, danas u Srbiji, pritisak javnosti i građana predstavljaju poslednje sredstvo odbrane ustavnih prava građana i jedini način da se obezbedi regularan rad institucija i vladavina prava“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je „poražavajuća istina da je veliki broj građana svestan stanja u pravosuđu u Srbiji“, što kako se navodi, „i jeste razlog zbog kog su se masovno priključili podršci jednom pravdoljubivom građaninu koji je svojim postupcima razotkrio razornu državnu aferu“.

„Srbija mora biti pravna država i njeno društvo mora počivati na egalitarnim principima. Aleksandar je bio spreman da za te ideale plati visoku ličnu cenu i zbog toga on mora biti slavljeni pojedinac, a ne zarobljenik države. Upozoravamo sve institucije da nećemo dati jednog od nas“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da će peticiju s potpisima građana aktivisti predati u ponedeljak simbolično u „minut do 12“ ispred prostorija Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Odbor Građanske inicijative „Sloboda za Aleksandra“ čine Aleksandra Puškić, Milka Erić, Srđan Milivojević, Biljana Stojković, Dobrica Veselinović, Petar Beljić, Valentina Reković, Srđan Marković, Martin Bežinarević, Momo Kovačević i Savo Manojlović.

Aleksandar Obradović je uhapšen 18. septembra na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije „Krušik“ u Valjevu, osumnjičen za krivično delo odavanja poslovne tajne. On je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je privatna komapnija GIM koju je zastupao Branko Stefanović – otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, po povlašćenim cenama kupovala oružje iz Krušika.

Krajem oktobra Obradoviću je određen kućni pritvor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!