U ponedeljak novi protest protiv smena na RTV-u, govori i Kesić

Protest u Ulici Maksima Gorkog, uz blokadu ulica i šetnju

12. juna 2016

Pokret Podrži RTV organizovaće u ponedeljak novi, treći po redu ulični protest zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Protest će početi sutra u 19 sati, u Ulici Maksima Gorkog, ispred zgrade Televizije Vojvodine, a govoriće, između ostalih, autor televizijske emisije “24 minuta” Zoran Kesić, bloger Tibor Jona, članovi redakcije satiričnog portala Njuz net.

Pokret Podrži RTV najavio je da će pojačati proteste zbog smena na RTV-u, jer nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen i jer se na pokrajinskom javnom medijskom servisu “sve više i više sprovodi cenzura i manipulacija činjenicama”.

“Poručujemo i da Inicijativa Podrži RTV više nije samo stvar urednika, novinara i zaposlenih na RTV-u koji su potpisali zahteve, već je prerasla u građanski pokret. Nećemo odustati sve dok pokrajinski javni servis ne počne ponovo da radi u interesu njegovih stvarnih vlasnika –građana Vojvodine i Srbije”, naveo je taj pokret u pozivu za sutrašnji protest.

U maju mesecu, tokom samo jednog popodneva, smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program u RTV-u, a nakon što je Upravni odbor smenio programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu i nakon što su ostavke podneli generalni direktor Srđan Mihajlović i glavna urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Više hiljada građana okupilo se u dva navrata na uličnim protestima zbog smena na RTV-u i uputilo zahtev za neopozive ostavke kompletnog sastava Upravnog odbora RTV-a.

„Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u pokrajinski javni servis i ugrozile njegovo objektivno i nezavisno funkcionisanje“, naveo je Pokret Podrži RTV.

Podrzi RTV 2Oni su od državnih organa zatražili poštovanje nezavisnosti javnih servisa, a od Skupštine Srbije da, u skladu sa zakonom, izabere nove članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Oni su zatražili i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su emitovali naručene priloge.

Zatražili su i da se u udarnom terminu na Prvom pogramu RTV-a održi televizijska debata uživo „O javnom servisu na javnom servisu“, u kojoj bi učestvovali predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis.

Zatražili su i od međunarodne zajednice da se izjasni o zbivanjima na javnom medijskom servisu Vojvodine i da jasno saopšti svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga