U Poljskoj protesti i prva interaktivna mapa sa pedofilima u mantijama

Problem ćutanja o seksualnom nasilju sveštenika nad decom u Poljskoj, pre svega u najmoćnijoj Poljskoj katoličkoj crkvi, poslednjih nedelja u žižu pažnje javnosti doneo je film "Kler"

07. okt 2018

Poljska fondacija Ne plašite se osnovana da pomogne žrtvama sveštenika pedofila objavila je danas prvu interaktivnu mapu pedofila u mantijama u Poljskoj na protestu u Varšavi i još nekoliko gradova pod nazivom „Ruke dalje od dece“ koji upozoravaju na zataškavani problem pedofilije u Poljskoj katoličkoj i drugim crkvama.

Čelo povorke u maršu danas popodne u Varšavi nosilo je veliki crni transparent na kome poručuje Poljskoj katoličkoj crkvi „Biskupe, skrivanje pedofilije je zločin“ a učesnici marša zastajali su ispred varšavskih crkava na trasi gde su čitali bolna svedočenja žrtava pedofila u mantijama.

„U štampi je puno informacija da je otkriven sveštenik pedofil a odjednom se priča prekida. Nema daljih tekstova. Takvih slučajeva je mnogo. Zašto se to dešava? Možda je iza toga Poljska katolička crkva, možda država pomaže da se to zataška. Treba na ta pitanja odgovoriti a polazna tačka je mapa pedofila među sveštenicima“, objasnila je poslanica Joanna Šojring Vjelgus, jedan od inicijatora mape, po ugledu na Italiju.

Na interaktivnoj mapi uz poziv svima da prijave takve slučajeve ako za njih saznaju prikazana su mesta gde je silovano 255 žrtava, 31 slučaj koji je prijavljen fondaciji Ne plašite se, mesta i podaci o 59 osuđenih krivaca i 46 slučajeva koje su opisali mediji ali nisu razjašnjeni do kraja.

Problem ćutanja o seksualnom nasilju sveštenika nad decom u Poljskoj, pre svega u najmoćnijoj Poljskoj katoličkoj crkvi poslednjih nedelja u žižu pažnje javnosti doneo je film „Kler“ režisera Vojćeha Smažovskog, koji razobličava onu stranu dela sveštenika o kojoj se u Poljskoj ćuti – preko priče o četvorici sveštenika kojima nisu strani ljudski gresi od pedofilije, preko prekomernog pića do gramzivosti i korupcije.

„Kler“ je imao premijeru na filmskom festivalu u Gdinji, samo tokom prvog vikenda od premijere u bioskopima 28. septembra videlo ga je rekordnih skoro milion gledalaca, za prvih nedelju dana čak preko 1,732 milion gledalaca a ide i u evropske bioskope.

Za „Kler“ koji je prvi put u Poljskoj tako otvoreno progovorio o sramnim problemima crkve i zataškavanju, posebno o pedofiliji, stoje se redovima pred blagajnama, dok ga nemilosrdno kritikuju konzervativni katolički krugovi a ekstremna desnica sprema proteste i blokade, kao kada je prikazivana predstava „Izopštenje“ hrvatskog režisera Olivera Frljića a negde zovu i isterivače đavola, jer su uvereni da film vređa njihovu veru.

Smažovski je nakon premijere u Gdinji kazao za list Gazeta viborča da je imao potrebu da umetničkim izrazom pogodi ono na šta ukazuje, kada su u pitanju hrišćanske crkve, Frljić svojim predstavama, ali da je odabrao da napravi film, kojim će dopreti do mnogo širih masa i drugačije publike, nego što to može jedna pozorišna predstava.

„Crkva traje 2.000 godina a ja sam režiser i snimio sam jedan film. On je kaplja koja udara o stenu“, rekao je Smažovski za poljsku televiziju TVN24 i dodao da je samo hteo da udari šamar Poljskoj katoličkoj crkvi.

Zataškavanje pedofilije izaziva razdor i u samoj Poljskoj katoličkoj crkvi, između liberalnog krila na čelu sa poglavarom te crkve Vojćehom Polakom koji insistira da se o tom mučnom problemu progovori otvorenije i da se krivci kazne i konzervativnijeg sveštenstva oličenog pre svega u krugovima oko katoličkog Radija Marija i televizije Trvam, bliskog konzervativnim poljskim vlastima stranke Pravo i Pravda, koji bilo kakvo ukazivanje na grehe sveštenika doživljavaju kao atak na samu veru.

Poljska katolička crkva, između ostalog i nakon apela pape Franje, je obećala u septembru da će sada prvi put predstaviti izveštaj o pedofiliji među sveštenicima a kao prva lasta danas se čita u Opolskoj biskupiji pastirski list tamošnjeg biskupa Andžeja Čaje u kome je kao prvi velikodstojnik u Poljskoj obavestio vernike koliko tačno slučajeva pedofila je bilo među sveštenicima u Opolu i kako je crkva reagovala.

„Preplavljeni smo bolom, postiđeni i bespomoćni pred nepravdom koja se već desila i koja nikako ne može da se ispravi. Izvinjavamo se i molimo za oproštaj naših teških grehova. Do sada su optuženi i presuđeno da su krivi šestorica sveštenika u Opolu koji su najmanje jednom seksualno zloupotrebili maloletno dete“, stoji u pismu biskupa Čaje vernicima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga