U Poljskoj počeo štrajk učitelja, najveći od 1993.

U štrajku prema podacima sindikata učestvuje skoro 80 odsto škola i obdaništa u zemlji

08. apr 2019

Širom Poljske ostale su danas zatvorene škole, ukrašene sindikalnim, državnim i crnim zastavama u najvećem štrajku prosvetnih radnika u Poljskoj od 1993. godine u kome prema podacima sindikata učestvuje skoro 80 odsto škola i obdaništa u zemlji.

„Spremni smo za razgovore. Spremni smo da ubedimo vladu da taj štrajk nema samo ekonomsku osnovu, već da je to štraj u odbranu kvaliteta obrazovanja koji su, nažalost, poslednje godine uništile. Zato što formalno štrajk ne može da bude tako široko formulisan, zato govorimo o platama“, kazao je jutros radiju TOK FM lider Sindikata poljskih učitelja Slavomir Bronjaž.

Pregovori poslednje šanse propali su sinoć kada je vicepremijerka Beata Šidlo ponudila povišice od 15 odsto ove godine, povećanje plate od 5 odsto koje je već na snazi od januara i još 9,6 odsto od septembra, promene u sistemu ocenjivanja učitelja i smanjenje birokratije To je od tri sindikata na pregovorima prihvatio samo sindikat Solidarnost, koji generalno podržava vladu konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

Forum sindikalnih saveza u prosveti i Sindikat poljskih učitelja taj predlog su odbili i iako su i oni popustili u prvobitnim zahtevima i sada traže povećanje plata od samo 30 odsto, 15 odsto retroaktivno od januara i 15 odsto od početka nove školske godine.

Prosečna osnovna plata poljskog učitelja iznosila je 2018. godine od 690 evra za pripravnike do 1.270 evra bruto, uz razne dodatke dobijaju svake godine i 13. platu a vlada premijera Mateuša Moravjeckog odobrila im je od januara ove godine povišice od pet odsto.

Vlada je učitelje upozorila da njihove zahteve državni bužet ne može da izdrži, međutim sindikati su podsetili da vlada i vladajući konzervativci pred proletnje izbore za evropski parlament i jesenje parlamentarne izbore dele šakom i kapom obećanja grupama koje mogu da im donesu glasove birača, kao kada je lider konzervativaca Kačinjski ovog vikenda obećao dotacije od preko sto evra za svaku kravu i svinju na malim gazdinstvima.

Na internetu su odmah počeli da kruže vicevi, novi program podrugljivo je po ugledu na vladin program 500 plus paušalnog dečijeg dodatka nazvan Krava+ 500 a Poljaci u šali računaju koliku bi povišicu mogli da dobiju učitelji pod uslovom da počnu da gaje i oni krave i svinje.

Za razliku od ranijih štrajkova i protesta, ovaj koji je počeo danas a čije trajanje nije ograničeno, preti da izazove haos zato što je namerno isplaniran u vreme aprilskih ispita i testova u školama i pred početak maturskih ispita u maju.

„Apelovali smo juče a želim da apelujem i danas na učitelje, naravno, ako smatrate da je štrajk nužan, štrajkujte, ali narednih dana kada budu ispiti, molimo, vratite se deci. Vratite se deci tako da učenici mogu da izađu na ispite“, apelovao je jutros posredstvom Poljskog radija šef kancelarije poljske vlade Mihal Dvorčik.

Lokalne samouprave širom Poljske, na čelu sa gradskim vlastima Varšave organizovali su za vreme trajanja štrajka dobrovoljce da se pobrinu za đake, organizuju izlete, učenje u bibliotekama ukoliko roditelji nisu u mogućnosti.

(Beta/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga