- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Podgorici protest zbog spornih imenovanja u školama, neće biti srpskog sveta

U Podgorici je danas održan protest gradjana zbog spornih imenovanja u školama i smenama direktora.

Protest je održan nakon što je prvo imenovana a onda pod jakim pritiskom javnosti razrešena sa mesta direktora Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru učiteljica Rada Višnjić koja je ranije zbog zloupotrebe dece u političke i verske svrhe dobila otkaz.

Ministarstvo prosvete na čijem je čelu Vesna Bratić, poznata po spornim izjavama da je žena četnik, putem pošte obaveštava direktore da su smenjeni jer su navodno prekršili Zakon.

Mnogi od njih su najavili tužbe, a izvršna direktorka Centra za gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević je danas za TV Vijesti rekla da su smene nezakonite i da će sve na kraju platiti gradjani.

Ona je kazala i da medju novim imenovanjima ima puno spornih imena te da ministarka direktore imenuje u skladu sa svojim svetonazorima. Ona je bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je danas da neće dopustiti širenje četničke, kleronacionalističke ideologije.

„Ko ne podrži njenu smenu svi su Vesna Bratić. Zvaničnicima Srbije poručujemo: Niti će biti srpskog sveta niti velike Srbije“, istakla je Vuksanović Stanković.

Predsednik Saveta Gradjanske inicijative „21. maj“ Miodrag Živković poručuje da nećemo fašizam u Crnoj Gori.

„Mi u GI „21. maj“ smo se okupili oko zaštite temeljne vrednosti Crne Gore, koje su na udaru velikosrpskog projekta koji od 30. avgusta satire i mrcvari Crnu Goru. Ova seča direktora škola nije zapamćena nigde u demokratskom svetu, niti u desničarskim režimima“, ističe Živković.

Kako je ocenio, gore je imenovanje novih ljudi, onih za čiju podobnost odlučuje da su poslušni Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i da imaju dokaze da su litijali.

„I treće, oni famozni potpisi podrške crkvi Srbije. Ne traže uvodjenje veronauke u škole, jer od čitavog obrazovanja hoće da naprave bogoslovlje“, smatra Živković.

Opozicija je najavila interpelaciju za smenu ministarke Vesne Bratić, a gradjani potpisuju peticiju za njenu ostavku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!