U petak međunarodni skup o srpsko-hrvatskim odnosima

Skup „Hrvatsko-srpski odnosi u 20. stoleću, izbeglice i manjine suočene sa izazovima identiteta i privrede“ po jubilarni deseti put se održava u Golubiću kod Obrovca, u Hrvatskoj

22. avg 2017

Jubilarni deseti Međunarodni naučno-politički skup „Hrvatsko-srpski odnosi“, koji je ove godine posvećen problematici izbeglica i nacionalnih manjina, biće održan u petak, 25. avgusta, u Golubiću kod Obrovca, u Hrvatskoj, saopštili su danas organizatori.

Skup „Hrvatsko-srpski odnosi u 20. stoleću, izbeglice i manjine suočene sa izazovima identiteta i privrede“ organizuju Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića i Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.

Na skupu će učestvovati političari i naučnici iz Hrvatske i Srbije, između ostalih predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Biće otvorena i izložba povodom 10 godina postojanja skupa, a biće predstavljena i bibliografija sa naslovima 120 naučnih radova objavljenih u zbornicima sa ovog skupa.

Predsednik Centra za istoriju demokratiju i pomirenje, istoričar Darko Gavrilović rekao je za Autonomiju da nesreća koja je zbog ratova zadesila izbeglice i nacionalne manjine nije samo u proterivanju iz domova i gubitku ekonomske sposobnosti, već i u visokom nivou manipulacija od strane onih političara koji ih “utapaju u svojim ideologijama nacionalne, rasne i verske mržnje”.

“Na taj način, izbeglice postaju oružje u rukama političkih predrasuda, a manjine se nalaze u situaciji kada su gotovo nemoćne da se obrane od dolazećeg zla. Zato u Golubiću nudimo celovita rešenja za te ljude, odnosno rešenja koja brane ljudsko dostojanstvo. To se ogleda u pristojnim uslovima za život i rad, kao i u odbrani prava na identitet. Tako političarima koji grade zidove mržnje ne dozvoljavamo da povuku ljude toliko nisko da zidove podižu kako bi služili njima”, kazao je Gavrilović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga