U pet dana Crnu Goru napustilo 700 građana

Građani sjevera Crne Gore masovno odlaze u EU nakon glasina da će evropske zemlje primati azilante do 1. maja

30. apr 2015

Prema najnovijim podacima nevladine organizacije Euromost, od subote do srijede je sa sjevera Crne Gore u države Europske unije, otišlo najmanje 700 građana.

„Uzrok tom naglom povećanju odlaska su glasine da će evropske zemlje primati azilante do 1. maja. Međutim, mi očekujemo da će, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, mnogi biti dodatno ohrabreni, te da će se najveći broj iseliti po završetku školske godine“, tvrde u u toj nevladinoj organizaciji, prenosi Tanjug.

Euromost je pozvao crnogorsku ministricu rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević da nakon praznika posjeti sjever Crne Gore i s predsjednicima općina razgovara o modelu na koji bi se emigracije zaustavile.

Kako je saopćeno iz ove nevladine organizacije, prijevoz su proteklih dana organizirale skoro sve putničke agencije iz Novog Pazara, prenosi Radio televizija Crne Gore (RTCG).

Predstavnici Euromosta su prisustvovali odlasku jednog autobusa, koji je, kako navode, građane iz Bijelog Polja odvezao do Novog Pazara, nakon čega će drugim autobusom otići za EU.

Građane prevoze i taksisti

Iz Euromosta, također, tvrde da je još jedan pun autobus istog dana otputovao iz Rožaja.

„U kontaktu s novopazarskim prijevoznicima smo doznali da su se u prijevoz uključile sve tamošnje agencije. Od njih smo dobili podatke da su u subotu iz tog grada otišla četiri autobusa građana iz opština sa sjevera Crne Gore prema državama EU, a u utorak dva. Iz Bijelog Polja za vikend su otišla tri autobusa, u ponedjeljak, utorak i srijedu po jedan“, saopštili su iz te NVO.

Tvrdi se i da građane prevoze i taksisti, te da su u utorak uvečer vidjeli kombi novopazarskih tablica, u pratnji malog auta, koji su putnike uzimali ispred kuća, jer mnogi, kako kažu, ne žele da im se zna da odlaze u azil.

Prema tvrdnjama Euromosta, masovniji odlazak se očekuje kada se završi školska godina, jer porodice, kako navode, čekaju samo još to.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga