- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U partnerskom nasilju ubijeno 26 žena

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tamara Tripić ocenila je danas u Obrenovcu da Srbija dočekuje Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, uz neslavnu statistiku i potpunu nebrigu institucija.

Država je zakazala, a nikako ne smemo da dozvolimo da bude nemi posmatrač, rekla je Tamara Tripić, a saopštio DS.

„U partnerskom nasilju ubijeno je 26 žena, a ono što je strašno za državu, jeste to što su dve žene izgubile život u okviru državnih institucija, odnosno ispred Centra za socijalni rad u Rakovici i na Novom Beogradu“, rekla je ona.

Dodala je i da je DS predložio u parlamentu niz zakona koji imaju za cilj da žene u Srbiji žive bezbednije.

„Država ne sme da dozvoli da njen predstavnik, kao što je na primer ministar prosvete, kaže da neko zaslužuje zbog svojih fizičkih karakteristika da bude žrtva“, rekla je Tamara Tripić.

Prema njenim rečima, time se šalje pogrešna poruka nasilnicima da njihovo činjenje ima opravdanje kao i da nečinjenje države ima svoje obrazloženje.

DS je danas lokalnoj samoupravi u Obrenovcu predala inicijativu za fromiranje Saveta za rodnu ravnopravnost.

Forum žena LSV traži primenu Zakona o sprečavanju nasilja

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražio je danas odgovor od Ministarstvu pravde Srbije na pitanje zašto još nisu stvoreni svi preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja.

Forum žena LSV je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, ocenio da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava.

„Mora se postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici“, zatražio je Forum žena LSV.

U saopštenju se dodaje da Srbija treba da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca, da razvija politiku jednakih mogućnosti, kao i da zabrani diskriminaciju po bilo kom osnovu, kroz pravo na jednaku zakonsku zaštitu i pravnu pomoć.

„Nasilje nad ženama predstavlja jedan od osnovnih društvenih mehanizama uz pomoć kojih su žene primorane na položaj podređenosti prema muškarcima. Svaka žena i devojčica ima pravo na život bez nasilja“, piše u saopštenju.

Vojvođanska partija: Društvo okreće glavu od nasilja nad ženama

Vojvođanska partija (VP) ocenila je da je u društvu u Srbiji i dalje dominantna svest da muškarci treba da imaju veća prava od žena.

“Dokle god se u ovom društvu ne promeni kolektivna svest da žena svojim potpisom na onaj papir nije postala muškarčevo vlasništvo nego ravnopravna s njim, dokle god sudovi u ovoj zemlji ne počnu da rade svoj posao i da sprovode zakone, dokle god budemo okretali glavu od komšinice koja često nosi sunčane naočare ili majice dugih rukava, ovaj dan neće značiti ništa”, navela je članica Predsedništva VP Dragana Santrač povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i kampanje “Šesnaest dana borbe protiv nasilja nad ženama”.

Prema njenim rečima, porazna je činjenica da je u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno 26 žena u ovoj godini.

“U međuvremenu se ništa ne preduzima na prevenciji, sprečavanju nasilnog ponašanja, niti postoji ikakva garancija da taj koji sutra izađe iz zatvora neće biti još gori nego kad je u njega ušao”, navela je Dragana Santrač.

Ocenila je da je zakazala i porodica, odnosno roditelji koji vaspitavaju svoje ćerke da treba da održe porodicu na okupu po svaku cenu i da je sramota javno pokazivati ili govoriti o tome da se udala za nasilnika.

“Zakazalo je i društvo jer okrećemo glavu od nasilja u porodici, bilo ono fizičko ili čak samo verbalno, i pravimo se da ne vidimo i ono što vidimo”, kazala je ona.

Mihajlović: Svaka druga žena u Srbiji trpi nasilje

Potpredsednicа Vlаde i predsednicа Koordinаcionog telа zа rodnu rаvnoprаvnost Zorаnа Mihаjlović izjavila je danas da u Srbiji svаkа drugа ženа trpi psihičko, fizičko ili ekonomsko nasilje, i da je u poslednjih deset godinа ubijeno više od 330 ženа u porodičnom nаsilju.

Kako se navodi u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Mihajlović je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, rekla da će se Vlada i Koordinaciono telo aktivno uključiti u globalnu kampanju „16 dаnа аktivizmа protiv nаsiljа nаd ženаmа“.

Zvаničnа bojа globalne kаmpаnje je nаrаndžаstа, kаo simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nаsiljа nаd ženаmа i devojčicаmа, zbog čega će, prema rečima Zorane Mihajlović, znаmenitosti u grаdovimа u svetu i Srbiji biti osvetljene nаrаndžаstom bojom.

„Svesni smo dа je nаsilje nаd ženаmа ogromаn problem i zаto je vаžno dа se svi uključimo u borbu protiv te pošаsti. Ne sаmo u nаrednih 16 dаnа, već tokom cele godine“, izjаvilа Mihajlović.

Ona je kazala da je statistika poražavajuća i da pokazuje da su ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijene 24 žene.

„Ali jа želim dа više ne brojimo žrtve porodičnog nаsiljа, već dа uvedemo novu stаtistiku – koliko nаsilnikа je kаžnjeno, koliko hitnih merа doneto, koliko njih se nаšlo izа rešetаkа“, reklа je Mihаjlovićevа.

Prema njenim rečima, potrebna je stalna i aktivna edukacija građana kako bi se povećao broj prijavljenih nasilnika, ali i da se radi sa najmlađima kako bi naučili da nasilje nije način za rešavanje konflikata.

Zorana Mihajlović je ocenila i da novi Zаkon o rodnoj rаvnoprаvnosti koji je Koordinаciono telo pripremilo, posebnu pаžnju posvećuje prevenciji nаsiljа i rаdu sа nаjmlаđimа.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!