U oglasu u Novom Sadu traže blago retardiranu osobu

Oglas u Građanskom oglasniku je postavilo udruženje "Spas i nada" iz Veternika koje se predstavlja kao "udruženje invalida i dijabetičara"

19. mar 2013

U jednom novosadskom oglasniku objavljen oglas u kojem se traži „blago retardirana osoba“ za posao pekara.

Oglas u Građanskom oglasniku je postavilo udruženje „Spas i nada“ iz Veternika koje se predstavlja kao „udruženje invalida i dijabetičara“.

Mima Ružičić iz centra „Živeti uspravno“, koje se bavi zaštitom prava osoba sa invaliditetom, smatra da je ovakav oglas neprimeren iz više razloga.

Prema njenim rečima, članovi udruženja „Spas i nada“ nisu svesni svoje uloge i moraju imati na umu da je svačiji život jednako vredan, te da ovakve poruke i formulacije samo doprinose diskriminaciji osoba sa invaliditetom.

Kada su novinari Radija 021 pozvali broj telefona iz oglasa sa pitanjem da li su svesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su odgovor „jeste vi normalni“.

„Kako ja da napišem blaže retardiranoj osobi da mi se javi. Objasnite mi, molim vas, pa ću vas poslušati“, zapitao je Branislav Knežević iz udruženja „Spas i nada“ i dodao da je ramišljao o drugačijoj jezičkoj konstrukciji oglasa ali su mu Centrom za socijalnu zaštitu rekli da postavi ovakav oglas.

U Građanskom oglasniku su kazali da oni besplatno daju prostor tom udruženju, uz potpunu slobodu da sami odluče o tekstu koji će objaviti.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga