U novosadskoj Sinagogi otvoren NOMUS

Za devet festivalskih dana uživaćemo u 13 muzičkih i muzičko-scenskih multimedijalnih projekata

21. apr 2017

Programima u slavu velikana svetske i naše muzike – Ludviga van Betovena i Rudolfa Bručija – počeo je sinoć u novosadskoj Sinagogi Međunarodni festival umetničke muzike NOMUS.

Ovogodišnji praznik muzike izmamio je uzdahe publike već u prvim trenucima kada je baletski par Dramskog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu strasnom i uzbudljivom koreografijom prikazao performans uz DJ podršku muzike našeg barda, kompozitora Rudolfa Bručija, obeleživši tako stogodišnjicu njegovog rođenja.

Festival je otvorio Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izvevši delo „Musica assoluta“Ljubomira Nikolića,stručnog saradnika na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Rafiniranu publiku – koja je osim iz glavnog grada Vojvodine, na festival došla i iz mnogih delova Evrope – digao je na noge pijanista Fredi Kempf (Velika Britanija), jedan od najuspešnijih pijanista današnjice. Za raskošno emotivnu, preciznu izvedbu Koncerta za klavir i orkestar br 3 u C –molu Ludviga van Betovena, Kempf je nagrađen ovacijama. Potom je usledila znalački snažna izvedba Betovenove Simfonije br 5 u c-molu sjajnog, respektabilno profesionalnog Vojvođanskog simfonijskog orchestra.

Ovim repertoarom, organizatori festivala NOMUS, Muzička omladina Novog Sada i umetnici pridružili su se kolegama u svetu, gde se obeležava 210 godina od smrti „velikana nad velikanima“ Ludviga van Betovena.

Publiku je na otvaranju Festivala pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, rekavši, između ostalog, da je za kandidaturu Novog Sada za evropsku prestonicu kulture, NOMUS bio najjači adut.

Ova nesumljive činjenica, međutim, nije bila dovoljna da sinoćnom otvaranju jednog od najznačajnijeg festivala umetničke muzike u Regionu, (bar po „službenoj dužnosti“, ako ne po afinitetu ili navici slušanja ove vrste vrhunske muzike), prisustvuje gradonačelnik Novog Sada, pokrajinski ministar kulture, ili pak, predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine .

Praznik muzike trajaće do 28. aprila, a za devet festivalskih dana uživaćemo u 13 muzičkih, kao i muzičko scenskih, multimedijalnih projekata.

B. Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga