- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Novom Sadu završen 44. NOMUS: Muzika, podsećanje i opomena Gernike

Nastupom muzičara Beogradske filharmonije večeras je u novosadskoj Sinagogi snažno i gromoglasno – baš kao što je i saradnja dva diva, Getea i Betovena – scenskom muzikom „Egmont“ Ludviga van Betovena, po istoimenom dramskom ostvarenju Johana Volfganga Getea – ispraćen ovogodišnji 44. festival NOMUS.

Izvedena su i dela Sibelijusa (Finlandija, op. 26) i Nilsena (Koncert za flautu i orkestar) Za dirigentskim pultom bio je maestro Gabriel Felc, a solisti flautista Mihael Martin Kofler iz Nemačke i naša sopranistkinja Vesna Đurković.

Publika je muzičare nagradila gromoglasnim aplauzom za maestralne izvedbe, a organizatore – Muzičku omladinu Novog Sada za deset dana vrhunskog muzičkog užitka.

Novi Sad je ugostio, između ostalih, i neke od najčuvenijih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta: Srbije, Litvanije, Estonije, Letonije, Rusije, Mađarske, Poljske, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, SAD-a i Australije. .. “. Publika je pratila, uživala i bila svedok mnogim još neizvođenim ili retko izvođenim kompozicijama vrhunske umetničke muzike.

Uzbuđenje – zbog premijernog susreta Novosađana sa operom “Sardanapalo” Franca Lista – na otvaranju festivala pojačao je i gost Dejvid Tript, profesor, koji je sa grupom studenata Univerziteta u Kembridžu otkrio ovo delo slavnog Lista.

Miljenik Novosađana pijanista Kemal Gekić posebno je, uz pratnju akademskog orkestra, bio inspirisan u izvedbi „Gernike“, za njega pisanog dela, kompozitora Frederika Kaufmana. Gekić je upečatljivom izvedbom potvrdio da je Kaufman želeo da napiše delo transcendentne teškoće i virtuoznosti. Za „Gerniku“ je pak rekao da „svako dobro umetničko delo komunicira na više nivoa – Guernica Concerto je, pre svega klavirski koncert, muzičko scenska kompozicija, koja ima svoje zakonitosto i atraktivnost. Nakon toga je ona i uspomena na jedan strašan događaj i na kraju to je testament ljudske sudbine, koja upozorava na ono univerzalno u ljudskoj duši – sukob sila mraka sa silama svetla.“ U Kaufmanovoj Gerniki posebno su upečatljivi i nikog ne ostavljaju ravnodušnim zvučni efekti protivavionskih sirena, bombi, zvuci rata, ali i sefardskih melodija i liturgijske uzvišenosti… Slušali smo istovremeno muziku, podsećanje i opomenu!

Uz nesumnjivo velike zvezde muzičkog sveta današnjice, ovogodišnji festival biće upamćen i po uspešnim nastupima tri najznačajnije muzičke institucije Vojvodine – Hora i Orkestra Srpskog narodnog pozorišta, Akademije umetnosti i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Slušali smo četiri simfonijska orkestra iz naše zemlje – Hor i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanski simfonijski orkestar, Hor i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu i Beogradska filharmonija, kao i dva vrhunska kamerna orkestra – Kremarata baltika iz Estonije, Litvanije i Letonije i Litvanski kamerni orkestar.

Pijanista Aleksandar Madžar nastupio je u duu s vrhunskim violinistom energičnim I ekspresivnim Entonijem Mervudom, izvevši dela pisana za violinu i klavir Šuberta, Elgara, Debisija i Prokofjeva.

I tokom ovog festivala se pokazalo da bi Novosađani uvek mogli bez daha i u transu da slušaju neponovljivog i jedinstvenog Lajka Feliksa, na ovogodišnjem Nomusu sjajno uigranog s poljskim ansamblom Volosi.

Jedan od najvećih imena u svetu griota, potomak drevne kraljevske loze iz Senegala Sekou Keita, vituoz na kori, aričkom instrumentu bliskom harfi, i harfistkinja iz Engleske Ketrin Finč, kao što su i najavili – hipnotisali su publiku. Publika je očarano slušala sklad žičanih instrumenata, koji su, u mnogim starim kulturama, postojale potpuno nezavisno jedna od druge.

Svakako je raznovrsnost muzičkog izraza, dela, svetova, epoha, kultura, instrumenata, izvođača bila jedna od odlika ovogodišnjeg Festivala NOMUS, gde je svako, baš kao što je i najavila umetnički direktor Nomusa Marija Adamov, „našao svoj koncert, tumača i delo“.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!