- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Novom Sadu večeras počinje 64. Sterijino Pozorje

Najuglednija pozorišna smotra u domaćim i ne manje značajna u evropskim okvirima – Sterijino pozorje otvara se večeras u Novom Sadu na sceni Srpskog narodnog pozorišta, predstavom „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić, u režiji Bobana Skerlića, a u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Festival pod sloganom „ Pobuna – ženski rod“ , 64. po redu, će početi uručenjen Sterijine nagrade za životno delo glumici Svetlani Ceci Bojković, koja će svečanom besedom i otvoriti ovogodišnje pozorje. Neposredno pred otvaranje u foajeu scene „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u čast velike glumice biće otvorena i izložba „Svetlana Bojković – Umetnost glume ili traganje za istinom“, autora Zorana Maksimovića.

Selektor ovogodišnjeg Sterijinog pozorja dramaturg Svetislav Jovanov izabrao je osam predstava u selekciju nacionalne drame koje odlikuje, kako je naveo, autentičan i istraživački pristup problematici ženske emancipacije.

„Reč je o predstavama u kojima pobuna zanemarenog, potisnutog i/ili porobljenog ženskog identiteta, žene kao Drugog – postaje šifra borbe za društvene, moralne i civilizacijske promene”, naveo je Jovanov u obrazloženju takmičarske selekcije, u okviru koje će se pred publikom i žirijem igrati predstave iz Srbije, Nemačke, Republike Srpske i Crne Gore.

U selekciji nacionalne drame, pored „Petrijinog venca“ videćemo predstave: “Zla žena” Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, “Neustrašive – kao i sve slobodne devojke” Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatar iz Berlina, “Karolina Nojber” Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Hasanaginica” prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, “Kozocid” autorke i rediteljke Vide Ognjenović, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, „M.I.R.A“. prema konceptu i u režiji Andraša Urbana, u produkciji Bitef teatra, te “Bolivud” Maje Pelević na muziku Anje Đorđević, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Selektor Jovanov je za međunarodnu selekciju “Krugovi”, šireg, evropskog konteksta, odabrao tri predstave iz Hrvatske, Mađarske i Poljske. To su predstave: “Kiklop” prema romanu Ranka Marinkovića, u adaptaciji i režiji Saše Anočića i izvođenju Gradskog dramskog kazališta “Gavela” iz Zagreba, “Itaka” prema Homerovoj Odiseji, pisaca Petera Zavada i Armina Sabo-Sekeljija, u režiji Kriste Sekelji u izvođenju Pozorišta “Katona Jožef” iz Budimpešte, te “Puppenhaus, Kuracja” (Kuća lutaka. Lečenje) Magde Fertač, u režiji Jendžeja Pjaskovskog i produkciji TR/Teatra Rozmaitości iz Varšave.

Opisujući proteklu sezonu ocenio kao tematski intrigantnu, estetski protivrečnu, društveno provokativnu i, u krajnjoj liniji, natprosečnu, Jovanov je ukazao da su od 52 predstave koje je pogledao radi selekcije, čak 35 bile praizvedbe savremenog domaćeg dramskog teksta.

“Komplementaran s tim je i podatak o znatno uspešnijem prisustvu naše savremene drame u širim evropskim okvirima, o čemu govore praizvedbe komada Ive Brdar u Štutgartu (Bacači prstiju, Šaušpilhaus) i Tanje Šljivar u Berlinu (Kao i sve slobodne devojke, Dojčes teatar), naveo je Ivanov.

I ove godine Sterijino pozorje bogato je pratećim programima. Upriličene su izložbe – „Scena, maska, kostim, lutka“ (gornji foaje scene „Jovan Đorđević“), master umetnički rad scenskog dizajna „Transformacija“ Andreja Rondovića (Galerija „Šok zadruga“) i izložbe „jedna kuća – dve pozorišne priče: Ivan Hajtl i štamparija „Talija“ upriločene u ulicama Laze Telečkog, Zmaj Jovinoj i prolazu velikana vojvođanskog glumišta Ivana Hajtla.

U gornjen foajeu scene „Pera Dobrinović“ u utorak 28. Maja u 18 časova dr Dževad Karahasan održaće predavanje na temu „Medicina u teatru – lekari kao tvorci moderne drame“.

U istom prostoru narednog dana u 12 sati neće izostati ni promocije pozorišnih izdanja: „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komnikacije, Banja Luka; Luka Kecman „Uvod u dramsko pozorište“ i „Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna“, Izdavačko grafičko preduzeće „Besjeda“, Banja Luka.

Dani knjige (četvrtak, 30. maj) biće posvećeni autorki Tini Perić “Put izvođača:Od JA ka Sopstvu“ i zborniku radova sa 15. Međunarodnog simpozijuma pozorišnih kritičara i teatrologa „The Critic is PresentOr:Towards a Embodied Criticism“, u izdanju Sterijinog pozorja, Novi Sad. Knjiga Bora Drađkovića „Rečnik reditelja“ biće predstavljena u subotu 1. Juna, izdavač Akademoja umetnosti, Novi Sad.

Željko Hubač održaće dve radionice Sterijinog pozorja o „Funkciji repertoara u razvoju pozorišne kuće“.

Ovogodišnje Sterijino pozorje završava se u ponedeljak 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu proglašenjem i uručenjen Sterijinih nagrada. Nakon toga, u čast nagrađenih, održaće se koncert „Penici s muzikom“ Milana Koraća, Miloša Zupca i Nemanje Nešića.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!