U Novom Sadu vandali polupali izložbu o razaranju Vukovara

Na razbijenim izlozima je napisano: “A ubijanje Srba, stoko“

06. dec 2016

Nepoznati počinioci porazbijali su šest izloga u kojima su se nalazile umetničke fotografije, sa izložbe “Vukovar – razaranje jednog grada”, koja je bila posvećena 25. godišnjici ratnog razaranja Vukovara.

Na razbijenim izlozima je napisano: “A ubijanje Srba, stoko“.

Izlozi se nalaze u jednom pasažu u glavnoj pešačkoj Zmaj Jovinoj ulici, u strogom centru Novog Sada.

Izložbu “Vukovar – ubijanje jednog grada” organizovali su Art klinika iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda. Autor fotografija je Srđan Veljović.

“Izložba, koja će trajati mesec dana, iznosi na videlo ono što većina ljudi u ovoj zemlji nije želela niti želi da zna – zločine u Vukovaru. Izložba je i čin saosećanja, solidarnosti i odgovornosti prema žrtvama zločina u Vukovaru”, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Izložba je otvorena 18. novembra i trebalo je da traje mesec dana.

Autor Srđan Veljović rekao je agenciji Beta na otvaranju izložbe da mu je namera bila da kroz fotografije opomene na uništavanje Vukovara, kako se budućim generacijama više nikada ne bi desile takve strahote.

Nikola Džafo iz Art klinike rekao je za Betu da nije slučajno što je izložba postavljena baš u Novom Sadu, jer je to prilika da se taj grad priseti i opomene na užasnu ulogu koju je tadašnji Novosadski korpus bivše Jugoslovenske narodne armije imao u uništavanju Vukovara.

Staša Zajović iz Žena u crnom kazala je agenciji Beta da je Vukovar velika mrlja na savesti građana Vojvodine, ali je podsetila da je Vojvodina u to vreme, pre 25 godina, bila i sedište antiratnog i građanskog otpora režimu Slobodana Miloševića.

Čanak: Hitno pronaći vandale koji su razbili izložbu o Vukovaru

CanakPredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak og najoštrije je danas osudio razbijanje izložbe “Vukovar – razaranje jednog grada” i zahtevao od nadležnih državnih organa da hitno pronađu i sankcionišu vandale koji su to uradili, kao i njihove političke ili ideološke mentore.

“Ovo je dokaz da oni kojima odgovara ponovno raspirivanje nacionalističke i ratnohuškačke retorike mračnih devedesetih, ne žele da opet Novi Sad bude grad iz kojeg kreće pobuna protiv mržnje. Ovakvo divljaštvo je nastavak razbijanja i razaranja centra Novog Sada iz 2003. godine, nakon hapšenja Veselina Šljivančanina, a čiji vinovnici nikada nisu pronađeni, niti su ta sramota i materijalna šteta naneti gradu imali svoj epilog na sudu”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da je današnji vandalizam posledica činjenice da ni posle dve godine nema osuđenih vinovnika za paljenje pekara u Vojvodini čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice, a koja su pratili bacanje molotovljevih koktela i rafali iz automobila.

“Još je užasnije to što se prvo takvo razbijanje pekara uz otvorene sukobe sa policijom 2008. godine u Novom Sadu više i ne spominje. Isto tako više nije tema ni pokušaj upada huligana u zgradu RTV Vojvodine i prostorije Demokratske stranke u Novom Sadu 2011. godine, nakon hapšenja Ratka Mladića, niti presretanje i napad na reprezentaciju Hrvatske iz 2012. godine u Veterniku, zbog kojeg je bilo četvoro uhapšenih”, naveo je Čanak.

Dodao je da, umesto da se ovakvi slučajevi guraju pod tepih, na njima se mora pokazati da huligani i njihovi nalogodavci nisu jači od države.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga