Aktivisti protestovali pred suđenje Darjanu Musiću

"U Srbiji su u 2013. godini ubijene 43 žene, a skoro trećina je prijavljivala nasilje nadležnim institucijama. Vladislava Červenko bila je jedna od njih"

28. apr 2014

Grupa aktivista protestovala je danas ispred Višeg suda u Novom Sadu tokom ročišta na suđenju Darjanu Musiću za ubistvo Vladislave Červenko, kako bi skrenuli pažnju javnosti na neefikasnost institucija kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Koordinatorka SOS službe organizacije „Iz kruga Vojvodina“ Ivana Nikolić izjavila je tokom protesta pod nazivom “Zašto ih nema među nama”, da institucije ne postupaju profesionalno čak i kada je nasilje prijavljeno.

“Danas skrećemo pažnju na Osnovno i Više javno tužilaštvo, jer se nije postupalo blagovremeno na ranije pritužbe na nasilje koje je Vladislava Červenko prijavljivala, a za koje smo saznali tek tokom suđenja”, kazala je ona.

Ona je dodala da su samo tokom 2013. godine u Srbiji, prema podacima mreže “Žene protiv nasilja”, nasilno ubijene 43 žene, i dodala da je poražavajuća činjenica u toj statistici da je više od trećine njih nekoliko puta prijavljivalo nasilje pre ubistva. “Zbog loše reakcije institucija i njihove neefikasnosti, te žene nisu sada sa nama”, rekla je Nikolićeva.

Otac Vladislave Červenko Edmund Červenko kazao je pre početka ročišta da se divi ženema koje pružaju podršku ispred suda. “Od početka do kraja suđenja su stajale ispred suda i tokom prošlog ročišta i upozoravale da nije Vladislava poslednja žrtva ovog građanina, i da zato takve monstrume treba zaustaviti na vreme maksimalnim kaznama zatvora”, kazao je Červenko.

On je rekao da suđenje na njega utiče veoma tragično, iako prema njegovom mišljenju sudija Tamara Radović profesionalno vodi proces, ali da zbog odluke Apelacionog suda da ponovi suđenje njegova porodica ima velike finansijske i emotivne probleme. “Napustićemo ovu zemlju. Prodajemo kompletnu imovinu i podneću zahtev premijeru i predsedniku države da mi odobre ekshumaciju da sve svoje povedem sa sobom. Ja ovo više ne moram da trpim”, dodao je Červenko i pokazao medijima da ima pasoš Mađraske.

Musić je u prvostepenom postupku osuđen na 35 godina zatvora, ali je Apelacioni sud poništio presudu iz proceduralnih razloga, što je izazvalo proteste članova porodice ubijene.

Porodica ubijene devojke traži za okrivljenog za ubistvo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Musić je optužen da je Vladislavu Červenko pretukao na smrt 12. novembra 2012. godine u svome stanu.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga