U Novom Sadu se osniva Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“

Na osnivačkoj skupštini u Skupštini Vojvodine o Vasi Stajiću će pričati istoričar Bogoljub Savin

04. feb 2015

U Novom Sadu će na dan rođenja i smrti Vase Stajića biti održana osnivačka skupština Vojvođanskog kulturnog kluba, koji će nositi ime našeg poznatog pisca i filozofa.

Članovi Inicijativnog odbora, koji čine Vera Šoti, Zagorka Radović, Đorđe Subotić i Duško Radisavljević, najavili su da će na osnivačkoj skupštini, koja će biti održana 10. februara u Skupštini Vojvodine, o Vasi Stajiću pričati istoričar Bogoljub Savin, a tog dana će na spomenik vojvođanskom velikanu biti položeno cveće.

U pisanoj izjavi članova Inicijativnog odbora Vojvođanskog kulturnog kluba „Vasa Stajić“ navodi se da se on osniva kao nezavisno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građanki i građana civilnog društva, čiji su glavni ciljevi podsticanje i razvijanje naučnog, naučnoistraživackog i stručnog rada u području kulture, tradicije i očuvanja vojvođanske baštine; promocija vojvođanskih vrednosti i antifašizma kao sastavnog dela tih vrednosti; popularizacija vojvođanskih vrednosti i njihovo širenje i primena u obrazovanju, medijima i javnosti uopšte i uspostavljanje saradnje i razmena znanja i iskustava sa drugim srodnim udruženjima u zemlji i svetu.

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ će organizovati stručne i naučne skupove, savetovanja, konferencije, seminare, javne debate i predavanja, okrugle stolove i tribine iz oblasti svoga delovanja i izdavati stručne i naučne publikacije. Klub će se baviti i organizovanjem i izvođenjem naučnih i stručnih istraživanja i stručnih putovanja.

U izjavi se izražava uverenje da su promovisanje novih obrazaca kulture i dijaloga pretpostavka poštovanja temeljnih ljudskih i građanskih prava, demokratskih ideala i vladavine zakona, te da se uvažavanjem različitosti i multidimenzionalnih identitetskih obrazaca promovišu politike tolerancije i uzajamnog razumevanja.

Potpisnici su ocenili i da Vojvodina kao evropski projekat, ima budućnost samo jačanjem politika građanske jednakosti, interkulturalnog dijaloga, tolerancije i negovanja identiteta nacionalnih zajednica i da njena budućnost zahteva definisanje nove civilizacijske osnove, a na putu institucionalne konsolidacije i jačanja poverenja građana prema normama, vrednostima i standardima evroatlantske zajednice.

Oni su kao još jedan princip naveli i poštovanje vrednosti univerzalnih načela humanizma, solidarnosti i socijalne pravde.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga