U Novom Sadu protest zbog Kepira

Brojne su ogorčene reakcije na odluku suda u Budimpešti da oslobodi Šandora Kepira krivice za ratne zločine u Drugom sv…

19. jul 2011

Brojne su ogorčene reakcije na odluku suda u Budimpešti da oslobodi Šandora Kepira krivice za ratne zločine u Drugom svetskom ratu a u Novom Sadu u nedelju je protest.

Protest 24. jula u 19 časova biće održan pod nazivom „Kriv je!“, najavilo je Društvo za očuvanje sećanja na Holokaust. Protest, kako navode, organizuju „na molbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, a zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida“. Protest će biti „isključivo građanskog karaktera“ i usmeren protiv ideologije koja je dovela do Racije.

 „Presudom budimpeštanskog suda oslobođen je zao duh prošlosti, koji prerasta u nove pretnje po narode regiona“, ocenjuje se u saopštenju. Protest će početi u 19 sati, a nakon okupljanja na Trgu slobode, kolona građana će prošetati do Keja žrtava racije, na kojem se nalazi spomenik „Porodica“, podignut u znak sećanja na žrtve Novosadske racije iz 1942. godine.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga