U Novom Sadu počinje 63. Sterijino pozorje

Sterijine igre traju do 3. juna, pred publikom će biti devet predstava u takmičarskoj i tri predstave (dve iz Hrvatske i jedna iz Slovenije) u međunarodnoj selekciji “Krugovi”

25. maja 2018

Besedom reditelja Nebojše Bradića, u subotu 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu počeće 63. Međunarodni pozorišni festival Sterijino pozorje. U 20 sati je na sceni “Jovan Đorđević” upriličeno svečano otvaranje, a nakon toga biće izvedena prva predstava u takmičarskoj selekciji „Švajcarska“, Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Glavna takmičarska selekcija – Nacionalna drama – sadrži devet predstava po izboru ovogodišnjeg selektora Boška Milina. U konkurenciji su: „Carstvo nebesko“ Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda u režiji Jerneja Lorencija, „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića, Teatra „Fjodor Volkov“ iz Jaroslava u Rusiji, „Jami distrikt“ Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i Think Tank studija iz Novog Sada; „Kepler 452-B“ Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja; „…I ostali“ Maše Radić, Mine Ćirić, Nede Gojković, Galine Maksimović, a u režiji Stevana Bodrože, Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda; „Hajku na vuka“ Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović, u izvedbi Šabačkog pozorišta, „Svedobro“ Stevana Vraneša, koju je režirao Nemanja Ranković, izvodi Narodno pozorište iz Užica; „Utopljena duša“, Aleksandra Jugovića, u režiji Bobana Skerlića, Beogradskog dramskog pozorišta.

U međunarodnoj selekciji „Krugovi“ selektor je odabrao predstave :“Ljudi od voska“, Mate Matišića, u režiji Januša Kice, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, zatim „Črna mati zemla“ Kristijana Novaka i rediteljke Dore Ružđak Podolski, Zagrebačkog kazališta mladih, „Zid, jezero“ Dušana Jovanovića u izvođenju Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Miloša Lolića.

Van konkurencije publika će videti predstavu „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“, po tekstu Božidara Kneževića, režija Zoltan Puškaš, u koprodukciji SNP i Sterijinog pozorja.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Ulica usamljenih automobila“ Zorana Pešića – Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Niš. Predstava je nastala prema pobedničkom tekstu na konkursu Sterijinog pozorja 2017.

Sterijine igre, koje traju do 3. juna, pored predstava u takmičarskoj i međunarodnoj selekciji “Krugovi”, obeležiće i prateći programi.

Ove godine, Pozorje je odlučilo da obnovi rad jedne od svojih najpoznatijih manifestacija – Tribine Sterijinog pozorja, kojom se želi opet dati prostor nužnom stručnom dijalogu o situaciji u našem pozorištu i aktuelnom položaju domaće drame. Tako će se u okviru Festivala, u ponedeljak 28. maja u podne održati Tribina “Domaći dramski tekst na repertoaru naših pozorišta – mogućnosti i iskušenja”.

Drugog dana Festivala, pre predstave u takmičarskoj selekciji, upriličeno je otvaranje izložbe slika novosadskog umetnika Nikole Džafa “Večera za zeca”.

Kritičarka Silvija Dražič podseća da su radovi autora osamdesetih godina prošlog veka “privlačili pažnju izražajnošću, erotikom, suspregnutom pretnjom i brutalnošću… Tokom devedesetih autor slikarstvo zemenjuje društvenim aktivizmom. U narednih dvadeset godina, kroz različite umetničke prakse, on kritikuje, ironiše, ismeva aktuelni društveni i politički poredak u nadi da su lečenje ili promena mogući i izvodljivi”.

Izložbu, u okviru Pozorja, “Večeru za zeca” čini sedam slika velikog formata. Na svakoj, kao fon na kojem se događaji odigravaju, nalaze se zečevi. Zec je višedecenijski pratilac stvaralaštva Nikole Džafa. “Od kada se 1994. obreo u kavezu na kupusištu izložbe Art vrt, svašta je proživeo. Ispratio je umetničke akcije, performanse, kandidovao se za gradonačelnika, stigao do Golgote, čak se i institucionalizovao…”

U okviru Dana knjige biće prestavljene knjige: Ljubice Ristovski “Kreiranje identiteta pozorišta”, izdanje Pozorišni muzej Vojvodine, 2017; Zorana Maksimovića “Sve naše Hede”, Sterijino pozorje, 2017; novi broj časopisa za pozorišnu umetnost “Scena” br. 1 i 2/2018; Kembridžov uvod u pozorišnu režiju, (Univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet dramskih umetnosti, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu, Studio Laboratorija izvođačkih umetnosti i Bitef teatar Beograd); Gordane Todorić “Aleksandar Popović, Dramski govor o vremenu i svetu”, Sterijino pozorje i Aleksandra Milosavljevića “Pozorišni Direr” u izdanju Sterijinog pozorja.

Otvorena škola scenskog dizajna #4 – razgovor povodom objavljivanja knjige “Scenski dizajn kao umetnost” Tatjane Dadić Dinulović. Otvorena škola scenskog dizajnaje zamišljena je kao kratak susret umetnika, stručnjaka i teoretičara iz oblasti arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti, koji će o pojmu scenskog dizajna govoriti iz sopstvenih specifičnih profesionalnih pozicija. Otvorena škola treba da predstavi različite poglede na oblast scenskog dizajna, ali i da kroz lične stavove učesnika reflektuje i, možda, ustanovi novi i, potencijalno, širi pogled na scenski dizajn kao umetničku formu, umetničko sredstvo, metodologiju ili čak ideologiju. U Galeriji Šok zadruge, (Zmaj Jovina pasaž br. 22, Novi Sad) biće otvorena izložba scenografskih radova studija DIAPROJEKTOR (Hrvatska) “Prostorni mehanizmi” .

O selekciji

Selektor 63. Sterijinog pozorja Boško Milin, pozorišni kritičar i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, ovogodišnju selekciju – u kojoj, inače, nema ni jedne predstave teatarskih kuća iz Vojvodine – o svom izboru, između ostalog, kaže: “Pozorišta, kao i obično, dele sudbinu zemlje u kojoj stvaraju. Pored smanjenog broja premijera, desilo se nešto neočekivano – smanjen je broj dela postavljenih po principu izbegavanja rizika od publici nepoznatih imena. Dogodilo se nešto neobično: u našim granicama imali smo izvođenja tri Nušića jednog Sterije dva Duška Kovačevića, jednog Simovića … Imali smo prilike da vidimo i nekoliko drama čiji su autori reditelji drame koje su napisali glumci, te ostvarenja iskusnih profesionalaca, zatim autorske projekte, dramatizacije velikana proznog izraza . Sva ostala i preostala mesta zauzeli su mladi pozorišnici profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova. Ogromne su, nebrojene razlike među njima, ali jedno im je zajedničko – poimanje smisla reči Gotholda Efraima Lesinga, prvog dramaturga u istoriji, koji je tačno definisao šta su strah i sažaljenje i koji je ustanovio dramski rod kao jedini koji može da ih izazove. Vezuje ih i činjenica što su one i oni upravo pokazali najbolji uspeh na polju dramskog stvaralaštva te se stoga nalaze među odabranima da učestvuju na Sterijinom pozorju”.

Žiri

Žiri ovogodišnjih Sterijinih igara čine: kostimografkinja Maja Mirković, dramske spisateljice Tanja Šljivar i Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija.

Prošlogodišnje Sterijino pozorje završeno je zvižducima upućenim žiriju čiji je predsednik bio glumac Predrag Miki Manojlović zbog odluke bez presedana da dodeli samo Sterijinu nagradu “svim učesnicima” tog festival, kao i specijalnu nagradu publici.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga