U Novom Sadu otvorena izložba ArchiWar: Priče i sećanje o genocidu u Srebrenici

Izloženi radovi proistekli su iz ličnih priča žrtava

03. nov 2020

Izložba ArchiWar: Priče i sećanje o genocidu u Srebrenici autorke Jelene Jaćimović otvorena je večeras u Omladinskom centru Crna kuća 13 u Novom Sadu.

Izložbu su otvorili autorka i direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić, koji su pročitali nekoliko desetina imena žrtava genocida u Srebrenici.

Radovi koji čine ovu izložbu proistekli su iz ličnih priča žrtava i onih koji su preživeli genocid. Jedna od takvih je i priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživela genocid i koja je zbog genocida izgubila dedu, oca i najboljeg prijatelja, a koja je autorki poslužila kao inspiracija.

„Specifičnost ovog pristupa je u činjenici da žrtve ne treba posmatrati kao puke brojeve, već je potrebno ispričati njihove priče iskustva“, rekla je Jelene Jaćimović.

Ona je dodala da njen fokus nikako nije na počiniocima ratnih zločina za koje kaže da se u srpskoj javnosti često senzacionalizuju.

Izložba je nastala u okviru programa Specijalni fokus u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo i uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda.

Posetioci će imati priliku da postavku vide do 5. novembra.

Divna Prusac (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga