U Novom Sadu održan protest zbog prebijanja građanskog aktiviste Milana Vujića

"Zašto Univerzitet u Novom Sadu ćuti o napadu na svoga studenta?"

14. avg 2020

Protest „Stop nasilju! Za sve naše ljude!“ održan je večeras u Novom Sadu, a povodom nedavnog prebijanja građanskog aktiviste, studenta novosadskog Pravnog fakulteta Milana Vujića.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Svetozar Čiplić pozvao je kolege sa Univerziteta u Novom Sadu da osude napad na svog studenta.

“Niko od njih nije podigao glas, niti se zapitao zašto je njihov student Milan prebijen samo zato što je hrabro iskazivao svoje mišljenje”, rekao je Čiplić na protestu ispred zgrade suda i tužilaštva u Novom Sadu.

“U zgradi suda pored koje stojimo bi trebalo da se dešava pravda, da se sudi nepravdi i dodeljuju kazne”, kazao je Čiplić, bivši sudija Ustavnog suda Srbije.

Osnivač pokreta „Novi optimizam“ iz Zrenjanina Branislav Grubački rekao je da Novim Sadom, Vojvodinom i Srbijom vlada “radikalski ološ i njihovi naslednici”.

“Ovo društvo je diktatura jednog čoveka i to moramo da prekinemo. Društvo u kojem nema dijaloga završava nasiljem, a mi to ne želimo”, kazao je Grubački.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je podsetila na to da je prethodno u Novom Sadu prebijen aktivista i član Demokratske stranke Dejan Bagarić, te da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi novo nasilje prema političkim neistomišljenicima.

Učesnici protesta su potom prošetali do Gradske kuće, nakon čega su se razišli.

Milan Vujić (22) pretučen je u nedelju uveče u Novom Sadu, a protiv napadača na njega policije je podnela krivičnu prjavu za nanošenje teških telesnih povreda.

Vujić je ispričao da ga je iznenada na ulici napao mladić (22) uz povike da pazi šta objavljuje na Tviteru.

Vujić je imao frakture kostiju lica i slepoočnice, nakon čega je uspešno operisan u Kliničkom centru Vojvodine i otpušten na kućno lečenje.

Milan Vujić je građanski društveni aktivista, koji je objavljivao članke u beogradskom listu Danas i na novosadskom portalu Autonomija.

Zastupa građanske, liberalne i antinacionalističke stavove, a govorio je i na protestima protiv režima proleća prošle godine.

(Autonomija, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga