U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan belih traka

“Pamtimo zločine u Prijedoru, solidarni sa porodicama žrtava”

31. maj 2020

Aktivisti nevladinih organizacija Vojvođanski građanski centar i Omladinski centar CK13 obeležili su danas u Novom Sadu Međunarodni dan belih traka, u znak sećanja na etničko čišćenje koje su 1992. godine organizovale srpske snage u Prijedoru i okolini, u Bosni i Hercegovini.

“Podsećamo javnost da je poslednjeg dana maja 1992. godine, mesec dana nakon što su srpske snage ušle u Prijedor i očistile okolna naselja od većinskog, bošnjačkog stanovništva, lokalni radio emitovao naredbu Kriznog štaba svim preostalim stanovnicima koji nisu Srbi, naredivši im da oko ruke nose bele trake a na svojim kućama vidno istaknu belu zastavu”, poručili su aktivisti.

Dodali su da svake godine žele da podsete šta su u stanju da proizvedu nacionalističke politike.

“Bilo je to u skladu sa politikom progona nesrpskog stanovništva sa teritorija koje su osvajali bosanski Srbi, materijalno i idejno inspirisani iz Beograda. Nesrbi su slati u logore, oduzimana im je imovina, otpuštali su se sa radnih mesta”, kazali su aktivisti.

Podsetili su da je, prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora, dok su muškarci mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

Oko 3.000 ljudi i dalje se vode kao nestali, dodali su aktivisti.

Mirovni aktivisti i aktivistkinje iz Prijedora su 2012. godine pokrenuli inicijativu obeležavanja Međunarodnog dana nestalih simboličnim vezivanjem bele trake oko ruke.

Aktivisti su podsetili da roditelji dece stradale u i okolini Prijedora pokušavaju godinama da izdejstvuju izgradnju spomen obeležja, međutim lokalne vlasti nemaju sluha za tu inicijativu.

“Pamtimo zločine u Prijedoru, solidarni sa porodicama žrtava”, poručili su aktivisti Vojvođanskog građanskog centra i Omladinskog centra CK 13.

(Autonomija, foto: Vojvođanski građanski centar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga