U Novom Sadu obeležen Dan pobede

"Dan pobede nad fašizmom je najznačajniji zajednički praznik čovečanstva"

09. maj 2014

Svečanom akademijom u Domu vojske i polaganjem venaca na spomenike palim brocima, u Novom Sadu je obeležena 69. godišnjica završetka Drugog svetskog rata, odnosno Dan pobede nad fašizmom.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je na svečanoj akademiji da se učesnici narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, životi koje su dali i udeo u oslobođenju ne smeju nikada zaboraviti. “Fašizam je najveće zlo koje vrednuje mržnju, netoleranciju i nepoštovanje drugih. I danas se oseti njegovo prisustvo, pa ako u našoj zemlji vršimo reviziju istorije, moramo se zapitati koliko su izvori verodostojni i tačni”, kazao je Vasin. Apelovao je na mlade da posećuju skupove na kojima se ogovori o prošlosti, kako bi im straiji preneli iskustva i znanja.

Predsednik SUBNOR-a Vojvodine Svetomir Atanacković upozorio je da, iako je fašizam pobeđen, on nije mrtav, te da se u uslovima društveno-političkih i ekonomskih kriza ponovo pojavljuje i „razara sve što je stvaralo više generacija”. “Dan pobede nad fašizmom je verovatno najznačajniji zajednički praznik čovečanstva“, rekao je Atanacković i upozorio da se u školama sve manje govori i uči o NOR-u i njegovim učesnicima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga