U Novom Sadu formirana Urbanistička straža

"Intenzivne i često nekontrolisane promene građenog prostora našeg grada"

26. juna 2019

I U Novom Sadu oformljena je „Urbanistička straža“ koja će štititi grad od loših rešenja, a ideja je da kroz okupljeni interdisciplinarni tim prate planske dokumente koji se donose u Novom Sadu, te na stručan i pravovremen način reaguje i ukažu na potencijalna loša planerska rešenja.

Kako prenosi portal gradnja.rs, „Urbanistička straža“ je projekat u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada (DaNS), čiji cilj je da obezbedi trajan i organizovan format u polju praćenja zvaničnih procesa urbanističkog planiranja u Novom Sadu, kao i spremnost da interveniše i učestvuje u gradskim planerskim procedurama.

„Svedoci smo intenzivne i često nekontrolisane promene građenog prostora našeg grada. U takvim okolnostima tim koji vodi DaNS već nekoliko godina učestvuje u procesima donošenja planova u gradu. Što kroz direktno učešće na javnim sednicama komisije za planove, ulaganjem primedbi na planove, ali i radom s građanima koji su imali različite probleme u svojim delovima grada proizvedenim lošim planskim predlozima. S obzirom na to da je DaNS stručno udruženje koje pripada sferi civilnog društva, potpuno logična odluka je da kao takvi budemo korektivni faktor i vaninstitucionalni glas struke“, kaže za ovaj portal predsednik DaNS-a Slobodan Jović.

Društvo arhitekata Novog Sada ovaj projekat pokrenulo je u kooperaciji sa beogradskim predstavništvom Fondacije Hajnrih Belma.

„Kontinuirani monitoring, pisanje stručnih primedbi, komunikacija sa gradskom administracijom u cilju pronalaženja adekvatnih urbanističkih rešenja, organizovanje posebnih diskusija o značajnim planovima, edukacija građana i asistencija u pisanju primedbi i izlaganja na javnim sednicama, ali i učestvovanje u javnom medijskom prostoru u svrhu iskazivanja stručnih stavova, biće okosnica našeg delovanja“, objašnjava Jović i dodaje da „svako ko oseća da svojim delovanjem hoće i može da pomogne u stručnom, pravilnom i čovekomernom razvoju Novog Sada, može da se pridruži Urbanističkoj straži.“

Portal navodi i da su u toku javni uvidi nekolicine planova generalne regulacije, na koje „Urbanistička staža“ priprema svoje primedbe i za koje će predložiti po njima bolja rešenja. Građani mogu da prate aktivnosti „Urbanističke straže“ na novoj Facebook stranici, a uskoro će to moći da učine i na sajtu Društva arhitekata Novog Sada.

„Urbanistička straža može pomoći da dobijemo bolji grad tako što ćemo gradskim institucijama koje donose odluke o razvoju grada, svojim upornim i stručnim delovanjem pomoći da donesu ispravne odluke koje će biti na korist svih ljudi koji žive u Novom Sadu“, poručio je Slobodan Jović.

(Autonomija, gradnja.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga