U nedelju i drugi krug pokrajinskih izbora

Bira se još 60 poslanika

19. maja 2012

U Vojvodini će u nedelju, 20. maja, pored izbora za predsednika Srbije, biti održan i drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom sistemu.

Izbori za 120 poslanika Skupštine Vojvodine su kombinovani, tako da je 60 poslanika izabrano po proporcionalnom sistemu u nedelju, 6. maja, dok će druga polovina biti izabrana po većinskom sistemu.

U prvom krugu izbora nijedan kandidat za poslanika nije dobio više od 50 odsto glasova, koliko je potrebno da bi pobedio. U drugom krugu pobediće onaj kandidat koji osvoji prostu većinu glasova.

Koalicija okupljenja oko Demokratske stranke imaće u drugom krugu pokrajinskih izbora 50 kandidata, koalicija oko naprednjaka 31, koalicija oko SPS-a 16, Savez vojvođanskih Mađara 10, Liga socijaldemokrata osam, Ujedinjeni regioni Srbije dva, a Liberalno-demokratska partija, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i  Demokratska stranka Srbije po jednog.

U Novom Sadu bira se sedam pokrajinskih poslanika, u Subotici četiri, u Zrenjaninu i Pančevu po tri, u Somboru i Kikindi po dva, dok ostale opštine daju po jednog poslanika. U Vojvodini ima ukupno 45 lokalnih samouprava.

Na izborima po proporcionalnom sistemu, koalicija okupljena oko DS osvojila je 16 mandata, SNS 14, SPS-PUPS-JS-SDPS devet, LSV osam poslanika, radikali pet, i po četiri DSS i SVM.

Pravo glasa imaće oko 1.735.000 birača, koji će glasati na ukupno 1.787 biračkih mesta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga