U Mostaru otvoren Park nobelovaca

Otkrivanjem spomenika Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u Mostaru je u nedjelju svečano otvoren Park nobelovaca

16. apr 2012

Otkrivanjem spomenika bh. nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u Mostaru je u nedjelju svečano otvoren Park nobelovaca.

Uz prisustvo predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predstavnika političkog i kulturnog života BiH, FBiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara spomenik Ivi Andriću otkrili su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, dok su spomenik Vladimiru Prelogu otkrili veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić.

O bh. nobelovcima govorila je profesorica Mira Pehar koja je prigodnim govorom prisutne upoznala sa životima i djelima Andrića i Preloga.

Tom prigodom Pehar je istaknula kako je za svaku pohvalu djelo Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak koji su spomenicima i njihovim postavljanjem u parku obilježili rođenja dvojice nobelovaca koji su svojim životima vezani za BiH.

„Unatoč složenim životnim okolnostima i vremenu grube recesije Mostar i njegov gradonačelnik Ljubo Bešlić, Matica hrvatska Mostar i HKD Napredak učinili su sve i gradu darovali ovu oazu mira u koju će u budućnosti svatko rado navraćati. Dva nobelovca iz jedne male zemlje stoje danas u jednom parku pet metara jedan preko puta drugoga“, zaključila je Pehar.

Površina parka je 1200 metara kvadratnih. Grad Mostar osigurao je finansijska sredstva za projekt uređenja parka, a HKD Napredak i Matica hrvatska Mostar osigurali su novac za postamente dvojici nobelovaca.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga