U Malom Iđošu se uvodi crnogorski jezik

Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš" tražilo je ranije da se u Vojvodini uvede crnogorski jezik u opštinama Vrbas, Kula i Mali Iđoš.

29. jul 2010

Predsednik Skupštine opštine Mali Iđoš Pal Karolj najavio je danas da će na narednoj sednici Skupštine opštine inicirati pokretanje uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini.

„Uvođenje crnogorskog jezika smatram opravdanim jer je crnogorska nacionalna zajednica po svojoj brojnosti druga po veličini dok u naselju Lovćenac Crnogorci čine apsolutnu većinu“, naveo je Karolj u saopštenju za javnost.

Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ tražilo je ranije da se u Vojvodini uvede crnogorski jezik u opštinama Vrbas, Kula i Mali Iđoš.

Pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine Andor Deli je ranije kazao medijima da uvođenje jezika nacionalnih manjina propisuje Zakon o službenoj upotrebi jezika i da su lokalne samouprave u obavezi da uvedu jezik određene nacionalne manjine kao službeni, ako broj pripadnika te manjine na teritoriji određene opštine čini najmanje 15 odsto ukupnog broja stanovnika. Deli je kazao da je odluka u uvođenju crnogorskog jezika na opštinama, koje to pitanje treba da regulišu svojim statitima.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava je saopšteno da nije nužno da neka nacionalna manjina koja želi da koristi svoj jezik ima formiran Nacionalni savet.
Crnogorci u Srbiji nisu uspeli da formiraju svoj nacionalni savet jer nisu sakupili dovoljan broj potpisa, tako da nisu učestvovali na izborima za Nacionalne savete.

Predsednik Udruženja Krstaš Nenad Stevović je kazao da su imali neformalne sastanke sa nadležnima u Srbiji oko uvođenja crnogorskog jezika i da očekuju da u tom smislu neće biti nikakvih problema.

To Uduženje je od Ministarstvu prosvete Crne Gore tražilo da se uključe u taj posao, kako bi im pomogli po pitanju kodifikacije jezika i sličnih tehničkih stvari.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga