U Makedoniji povećan broj međuetničkih incidenata

Na većini autobuskih stanica, u autobusima koji se kreću prema mestima naseljenim mešovitim stanovništvom raspoređeni su policajci.

10. mar 2012

Šest osoba u urgentnom centru nakon napada maskiranih lica, kamenovan autobus u centru Skoplja, tuča između Makedonaca i Albanaca u Tetovu, uništeni retrovizori automobila u znak revolta – ovakvi naslovi su u poslednja dva dana prva vest u makedonskim medijima nakon niza incidenata između Makedonaca i Albanaca.

Najveći broj incidenata dogodio se u Skoplju a sve se odvija nedelju dana nakon što je policajac makedonske nacionalnosti ubio dvojicu Albanaca u Gostivaru u svađi oko parking mesta. Pucnjava se dogodila ispred kuće Besnika Šehapija (26) i Imrana Memedija (29) i zgrade u kojoj je živeo policajac Jakim Trifunovski (39).

Trifunovski je bio sa svojom desetogodišnjom ćerkom kada su dva momka započela svađu s njim zbog parkinga. Prema rečima očevidaca oni su tokom svađe fizički napali Trifunovskog, nakon čega je on izvadio pištolj i pucao u Memedija i Šehapija. Policajac je u pritvoru a istraga je u toku.

Ovaj incident je izazvao podelu javnosti oko osude ili odobravanja postupka policajca Trifunovskog, a makedonski i albanski mediji uglavnom su bili podeljeni u izveštavanju o incidentu.

Najmasovnija tuča je izbila pre dva dana kada je maskirana grupa ušla u autobus koji se kretao ka prigradskom naselju u Skoplju gde žive većinom Albanci i počela da bije putnike autobusa. Povređeno je šest lica, svi albanske nacionalnosti, osim jedne žene.

U toku noći nakon ovog incidenta dogodio se drugi, kada je napadnut autobus koji je išao ka centru Skoplja, ali u njemu nije bilo povređenih. Pretpostavlja se da su prvi napad izvršili Makedonci a drugi Albanci da bi uzvratili.

Jedan dan nakon ovih događaja desili su se novi incidenti i kamenovanja autobusa u raznim delovima Skoplja. Tuča sa šipkama i drugim predmetima izbila je u skopskom naselju Gorče Petrov gde su dve osobe završile u urgentnom centru, a jedan napad bez fizičkih povreda dogodio se između Makedonaca i Albanaca u Tetovu.

Prema evidenciji MUP-a od početka godine do sada zabeleženo je 25 slučajeva narušavanja reda i mira, napadnuto je 40 lica, a njih 38 je povređeno. Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska nije navela koje su nacionalnosti povređeni, samo je rekla da se radi o ljudima svih nacionalnosti.

Ministarka je dodala da su do sada priveli nekoliko lica odgovornih za incidente ali da nisu privedena sva lica.

Na većini autobuskih stanica, u autobusima koji se kreću prema mestima naseljenim mešovitim stanovništvom raspoređeni su policajci. Gradonačalnik Skoplja Koce Trajanovski je izjavio da je  povećan i broj kontrolora u gradskim autobusima.

Odbor za odnose između zajednica u makedonskoj Skupštini (Sobranju) osudio je incidente, zatražio od MUPa da se otkriju lica koja su ih izazvala i zatražio od svih društvenih institucija da doprinesu smirivanju situacije.

Sednicu ovog odbora napustila je opoziciona Demokratska partija Albanaca koja je optužila vlađuće VMRO DPMNE i Demokratsku uniju za integracije, Ali Ahmetija, za prouzrokovanje incidenata.

Prestavnici OEBS-a i Evropske Unije izrazili su žaljenje zbog incidenata poslednja dva dana u gradskim autobusima i apelovali na smirivanje stanja.

„Apelujemo na sve činioce da smire osećaje i da ne zloupotrebljavaju ove nesrećne incidente“, navodi se u saopštenju Delegacije Evropske unije.

Šef misije OEBS-a u Makedoniji Ralf Bret u svojoj pismenoj izjavi zatražio je od nadležnih da hitno rasvetle incidente, a pozvao je i sve direktore škola, nastavnike i porodice da povećaju nadzor nad svojim ucenicima da bi sprečili da oni učestvuju u nasilju.

Međuetnički incidenti pojačali su se početkom ove godine skandiranjem antialbanskih parola makedonskih navijača na utakmicama na Evropskom rukometnom prvenstvu u Srbiji, paljenjem makedonske zastave na Kosovu, najavama za preimenovanje škola na teritoriji skopskih opština gde žive većinom Albanaci, najavama za preimenovanje 150 naziva ulica u Skoplju na predlog vladajuićih VMRO DPMNE i DUI.

Opozicioni Socijaldemokratski savez smatra da je sve ovo dodavanje ulja na vatru a Demokratska partija Albanaca da se radi o „maskaradi u režiji koalicionih partija iz vlade“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga