U Mađarskoj beskućnicima zabranjeno da prenoće na javnom mestu

Izvestilac UN za socijalna pitanja Lejlani Farha ocenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskim pravima

14. okt 2018

U Madjarskoj stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje da spavaju noću na javnim mestima, što je mera koju su UN označile kao okrutnu.

Ustavni amandman koji je usvojio madjarski parlament 20. juna zabranjuje boravak na javnim mestima. Tim amandmanom je pooštren zakon iz 2013. godine koji predvidja moguću kaznu.

Policija će od sutra moći da uklanja improvizovane smeštaje beskućnika na javnim mestima.

Zakon je namenjen da štiti interese društva u celini, izjavio je madjarski zvaničnik za socijalna pitanja Atila Fulop i dodao da beskućnici ne treba da budu na ulici noću navodeći da gradjani treba slobodno da se kreću bez prepreka.

Državna skloništa za beskućnike mogu da prime oko 11.000 beskućnika, mada stručnjaci procenjuju da ih ima oko 20.000.

Izvestilac UN za socijalna pitanja Lejlani Farha ocenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s medjunarodnim normama o ljudskim pravima.

Evropski parlament u septembru je pokrenuo retku proceduru protiv Madjarske zbog podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava. U izveštaju predstavljenom Evropskom parlamentu pre glasanja pominje se izmedju ostalih i situacija s beskućnicima u Madjarskoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga