U Ljubljani protest protiv prodaje Mercatora

Mercator u Sloveniji zapošljava 12.000 ljudi, a mnogi strahuju da će zbog finansijskih problema Agrokora vrlo brzo uslijediti otpuštanja

28. juna 2014

U Sloveniji se nije slegla prašina zbog prodaje trgovinskog lanca Mercator hrvatskom koncernu Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića. U Ljubljani je organiziran protest zbog prodaje, a najavljuju se i nove aktivnosti.

Iako najavljen kao veliki protestni skup u centru Ljubljane u organizaciji Udružene ljevice, odziv nije bio masovan. Oni koji su se odazvali stigli su s jasnim stavovima zašto su nezadovoljni prodajom Mercatora, javlja reporter Ivan Čorkalo.

„Zato jer je cijeli taj postupak u posljednjih šest godina napravljen s mutnim poslovima i, na kraju krajeva, Mercator koji je bio nacionalni ponos, sada je prodan nekoj firmi s tajkunskim vođenjem“, kaže Sanja iz Ljubljane.

Na prodaju Mercatora pojedinci gledaju kao na nacionalnu izdaju.

Strah za radna mjesta

„Stid me što sam Slovenac. Prodali su našu majku koja je zapošljavala mnogo kmetova“, kaže Igor Becelj.

Mercator u Sloveniji zapošljava 12.500 ljudi, a mnogi strahuju da će zbog finansijskih problema Agrokora vrlo brzo uslijediti otpuštanja.

„Stojimo na strani radnika, radničkih prava. Strah nas je šta će s njima biti, šta će biti s plaćama, regresima, radnim mjestima i gdje sve to vodi ako ćemo strancima dopustiti da kupuju našu imovinu“, kaže Tjaša iz Udružene ljevice.

Demonstranti kažu da nije problem što je vlasnik Mercatora postala hrvatska kompanija.

„Isti stav bio bi da je bilo koja druga kompanija kupila Mercator“, objašnjava Tatjana.

Pedeset i tri posto dionica Mercatora prodano je koncernu Agrokor po cijeni od 86 eura, gotovo tri puta manjoj od prve ponude 2009.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Maks Tajnikar smatra da je Agrokor time napravio odličan posao, dok su, s druge strane, Nova ljubljanska banka i pivovarna Laško prodajom dionica izgubili znatan novac.

Tema za izbjegavanje

„Mislim da će se o tome još dugo diskutirati, jer za taj pad cijene s 20 i nešto na cijelih 80 tražit će se i odgovorni, i tu se sad može insinuirati od korupcije do interesnih lobija, ali svakako i odgovornosti države“, objašnjava Maks Tajnikar, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Upravo zato, kaže, Mercator je tema koju sve stranke u predizbornoj kampanji nastoje izbjeći.

„Ako posmatramo prošlost i svu priču o Mercatoru, onda vidimo da su sve stranke povezane s tim pitanjem. I ako si sad kritičan, uvijek se može naći i kritika za tebe“, kaže Tajnikar.

A koga birači smatraju odgovornim za ovo pitanje, pokazat će se na izborima 13. sljedećeg mjeseca.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga