U Kuli SVM postao deo vlasti

Koaliciji SNS-SPS-DSS-URS-GG „Za bolju Crvenku“ u Kuli pristupili su i odbornici Saveza vojvođanskih Mađara

05. juna 2013

Jučerašnjim zvaničnim prelaskom dva odbornika  SVM-a iz opozicionih klupa u redove vladajuće većine – koalicija SNS-SPS-DSS-URS-GG Za bolju Crvenku dobila je pojačanje i sada broji  22 mandata od 37 u kulskom parlamentu. U opoziciji su ostali odbornici DS, SPO-LDP, SRS, ali i JS, koja nije potpisala novi koalicioni sporazum i time okončala višemesečne nedoumice o svom statusu.

Zvanično, prilikom potpisivanja novog koalicionog sporazuma, šef odborničke grupe SNS Perica Videkanjić rekao da „očekuje dobru saradnju sa novim parterom koji prepoznao dobar pravac u kome ide aktuelna lokalna vlast“.

O motivima SVM da uđe u vlast, kao i o razlozima zbog kojih je vladajuća većina odlučila da pojača brojno stanje zasada se samo spekuliše, a upućeni smatraju da su opštinski čelnici ponajviše zbog sukoba unutar pojedinih stranaka na vlasti – potražili podršku u opozicionim klupama. Prvenstveno, u novom koalicionom sporazumu nema Jedinstvene Srbije koja ima 4 odbornika i  čiji je status od formiranja nove vlasti u oktobru prošle godine bio prilično konfuzan.

Naime, ova stranka je  u vladajuću većinu ušla kao predizborni koalicioni partner SPS, ali se već pri potpisivanju koalicionog sporazuma nove većine sukobila sa dojučerašnjim saborcima oko podele „kolača vlasti“. Uz ograđivanje da na koalicionom sporazumu nema njihovog potpisa, JS je postala najglasnija opozicija vladajuće većine, a naročito „partnerskog“ SPS.

Međustranački sukob SPS- JS odrazio se i na odnose među socijalistima. Ovaj sukob četiri odbornika kulminirao je nedavno smenom načelnice opštinske uprave iz ove stranke uz istovremeno negodovanje i podršku zavađenih socijalista. Iako je ovo mesto po koalicionom sporazumu pripalo SPS, na upraženjenu fotelju postavljen je kadar DSS.

„Većina od 20 odbornika je već neko vreme pod znakom pitanja jer, pored sukoba u SPS koji je uslovio dva glasa u skupštini, postoji niz pojedinačnih privatnih zahteva odbornika iz većine koji ucenjuju svojim glasom. Neki traže posao, a neki bolju funkciju preteći da će preći u neku od opozicionih stranaka. Sa SVM se već neko vreme vode pregovori, a da li će dva odbornika više stabilizovati većinu pokazaće vreme. Postavlja se pitanje po kojoj ceni SVM ulazi u vlast, jer se u kuloarima priča da je Karolj Valka predsednik SVM, inače vlasnik zemljoradničke zadruge, navodno tražio garanciju da će 50 hektara državne zemljena predstojećoj licitaciji  dobiti po početnoj ceni“, kaže anonimni izvor iz kulske skupštine.

S druge strane, Valka je negirao trgovinu dva mandata za državne oranice rečima: „To su političke igre. Tačno je da se bavim zemljoradnjom 35 godina i na licitiranje državne zemlje imam pravo kao i svaki građanin. Navodna parcela od 50 hektara nije razlog zbog kojeg smo ušli u vlast, već namera da pomognemo aktuelnoj većini svojim kontaktima u pokrajinskoj vlasti, kao i mogućnostima prekogranične saradnje. O eventualnim kadrovima koje ćemo za izvesne funkcije predložiti bići govora u narednom periodu“, rekao je šef kulskog SVM.

Ranka Ivanoska (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga