U Konzulatu u Subotici izdato 200 mađarskih pasoša

Generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš izjavio je da su preko tog konzulata građanima Srbije do sada izdata oko 200 pasoša Mađarske i da je vreme čekanja za izdavanje pasoša oko mesec dana

07. avg 2011

Generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš izjavio je da su preko tog konzulata građanima Srbije do sada izdata oko 200 pasoša Mađarske.
Koršoš je za današnji Mađar So (Magyar Szo) rekao da je vreme čekanja za izdavanje pasoša oko mesec dana, ali je bilo slučajeva i da je mađarska putna isprava bila gotova u roku od dve nedelje.
On je naveo da se mađarski pasoš, pravno gledano, može dobiti praktično odmah nakon polaganja zakletve po dobijanju mađarskog državljanstva, što predviđa Zakon o pojednostavljenom postupku za sticanje mađarskog državljanstva.
Koršoš je svim zainteresovanima savetovao da sa podnošenjem molbe za izdavanje mađarskog pasoša ipak sačekaju nedelju dana nakon polaganja zakletve, što je vreme koje je potrebno da se u sistemu obavi upis u matične knjige.
Prema rečima mađarskog generalnog konzula, nakon 15. marta, kada je upriličena prva svečanost u Subotici, polaganja zakletve za nove mađarske državljane organizuju se kontinuirano.
Naredna svečanost planirana je za 20. avgust, kada će zakletvu položiti i stohiljaditi podnosilac molbe za dobijanje mađarskog državljanstva Laslo Balog Virag iz Ade sa svojom porodicom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga