U Kijevu se ponovo gine

Iako je juče proglašeno primirje, u Kijevu je danas ponovo došlo do novih, žestokih sukoba između radikalnih demonstranata i policije. Očevici tvrde da je u novim sukobima poginulo najmanje 15 osoba

20. feb 2014

Rojtersov izveštač javlja da je video najmanje 15 mrtvih, a pojedini mediji javljaju da ih je čak 35. Reporter „Gardijana“ prenosi da je na ulicama Kijeva potpuni haos, da se čuju detonacije i pucnji. Demonstranti na glavnom trgu pale gume. Prema nekim infomacijama demonstranti su zarobili pet policajaca.

„Raša tudej“ javlja da su demonstranti zauzeli hotel „Ukrajina“ koji se nalazi u blizni Trga nezavisnosti i u kojem žive mnogi poslanici koji nisu iz Kijeva. U hotelu je došlo do pucnjave između demonstranata i snaga bezbednosti.

Na Majdanu se trenutno nalazi oko 3.000 demonstranata i na samom trgu je trenutno mirno, ali su grupe demonstranata stigle do ukrajinske Rade (parlamenta), koji se evakuiše. Demonstranti u Kijevu su potisnuli rano jutros policijske snage sa Trga nezavisnosti.

Od jutros, metro u Kijevu ne radi, oštra su ograničenju u saobraćaju centru Kijeva, dok je potpuno blokiran u jednoj od centralnih ulica Vladimirskaja ulica. Škole i vrtići nerade.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je sinoć primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom. Danas je u Ukrajini nacionalni Dan žalosti povodom smrti 28 osoba stradalih tokom okršaja demonstranata i policije u Kijevu, a ministri spoljnih poslova EU vanredno se danas sastaju u Briselu, kako bi doneli odluku o tome kakve će se mere preduzeti i da li će se uvesti sankcije Ukrajini.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga