U KCV se od koronavirusa leči 115 pacijenata, petoro na respiratorima

Od početka epidemije je sedam pacijenata koji su posle neophodnog perioda lečenja otpušteno na dalje kućno lečenje

07. apr 2020

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 115 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od COVID-19, saopštila je ta zdravstvena institucija.

Od toga, dodaju, pet pacijenata se nalazi u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Na Novosadskom sajmu je smešteno 38 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, koji ne zahtevaju hospitalizaciju.

U ponedeljak su iz KCV, kako navode, otpuštena još dva pacijenta, što je od početka epidemije ukupno sedam pacijenata koji su posle neophodnog perioda lečenja otpušteni na dalje kućno lečenje.

Gojković: Na bolje epidemiološko stanje u pokrajini uticao i mentalitet Vojvođana

Govoreći o tome da Vojvodina ima nešto bolje epidemiološku situaciju nego centralna Srbija, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković navodi da je 90 odsto bolnica u Vojvodini paviljonskog tipa, sa više zgrada, pa postoji mogućnost da se pacijenti rotiraju i premeštaju iz jedne u drugu zgradu.

„To je upravo pravljeno pre 50, 100 godina zbog ovakvih stvari. To vuče korene i iz toga što je Vojvodina, odnosno Panonska nizija, bila močvara, puna malarije, puna kolere. U vreme Austrougarske tu je bila granica i uvek je tu bio neki karantin“, naveo je Gojković.

Takođe, kako je dodao, Vojvodina, pogotovo u odnosu na jug i istok Srbije, ima manji broj povratnika koji su bili na radu u inostranstvu.

„To je jedan od faktora koji je uticao da epidemiološka situacija u Vojvodini bude drugačija, ali sigurno je i do mentaliteta, jer su Vojvođani malo mirniji i disciplinovaniji„, ukazao je Gojković.

(N1, 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga