U Jermeniji nastavljene demonstracije protiv predsednika Vlade

On ne može više da bude predsednik zbog ograničenja broja mandata, ali će kao premijer i dalje imati vodeću ulogu u jermenskoj politici

18. apr 2018

Hiljade gradjana Jermenije izašle su i danas na ulice glavnog grada Jerevana da protestuju zbog prelaska dosadašnjeg predsednika zemlje Serža Sargsjana na funkciju premijera, što tumače kao njegov pokušaj da zadrži vlast.

Sargsjan je bio predsednik Jermenije od 2008. godine do pre desetak dana, pre toga je godinu dana bio premijer, a juče je ponovo izabran za predsednika Vlade. Njegovi protivnici su danas blokirali vladine zgrade i paralisali saobraćaj u Jerevanu.

On ne može više da bude predsednik zbog ograničenja broja mandata, ali će kao premijer i dalje imati vodeću ulogu u jermenskoj politici pošto novo ustavno ustrojstvo predvidja ceremonijalnu ulogu predsednika zemlje.

Oko 15.000 gradjana okupilo se danas na glavnom jerevanskom trgu, a manji protesti održani su i u nekoliko drugih gradova.

Protesti su počeli u petak i uglavnom su bili mirni, osim u ponedeljak kada je u sukobima demonstranata i policije povredjeno 46 osoba, od toga šest policajaca.

Lider protesta, opozicioni poslanik Nikol Pašinijan pozvao je demonstrante da nastave s blokadom vladinih zgrada.

Policija je ranije danas odblokirala neke od odsečenih ulica i uhapsila 84 demonstranta, od kojih je 30 ubrzo pušteno.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga