U januaru radna grupa za izmene Statuta Vojvodine

“Ukoliko padne autonomija Vojvodine pada i Ustav”

27. dec 2013

Skupština Vojvodine formiraće tokom januara meseca radnu grupu koja će se baviti usklađivanjem Statuta pokrajine sa Ustavom Srbije, na osnovu presude Ustavnog suda Srbije, koji je osporio dve trećine odredbi Statuta.

Radnu grupu će činiti stručnjaci a ne političari, a po jednog člana će predložiti sve poslaničke grupe, kao i Demokratska stranka Srbije koja nema poslanički klub, ali ima poslanike u pokrajinskom parlamentu, odlučeno je danas na sednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je posao usklađivanja Statuta sa Ustavom zapravo posao u kojem nema pozicije i opozicije, jer je izuzetno složen i ne dozvoljava majorizaciju stavova.

“Moramo imati dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine i apsolutnu većinu u Skupštini Srbije, da bismo uskladili Statut sa Ustavom. Ako ne postignemo konsenzus, to će proizvesti loše posledice koje manje-više znamo”, poručio je Pastor.

Ustavni sud Srbije presudio je da je 48 odredbi Statuta Vojvodine delimično ili potpuno neustavno, od ukupno 70. On je Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije ostavio rok do šest meseci da usklade Statut sa Ustavom.

Profesor prava i član odbora Stevan Lilić ocenio je da “ukoliko padne autonomija Vojvodine pada i Ustav”, odnosno to će se desiti ukoliko u narednih šest meseci ne bude usklađen Statut sa Ustavom.

Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je da je ubeđen da Srbiju u skoroj budućnosti čeka izmena Ustava, zbog procesa evropskih integracija i ocenio da danas formirana radna grupa može da radi i na pripremi budućeg ustavnog položaja Vojvodine.

Predrag Matejin iz Srpske napredne stranke rekao je da bez njegove stranke posao usklađivanja Statuta sa Ustavom ne može da se uradi, jer će ono što bude odlučeno u Skupštini Vojvodine potom ići na valorizaciju u Skupštinu Srbije.

“Daćemo svoj doprinos, ali ćemo imati i svoja očekivanja spram tog doprinosa. Želimo da učestvujemo u radu i skupstine i vlade, a ne samo u ovom poslu”, poručio je Matejin.

U Skupštini Vojvodne većinu od 78 od 120 poslanika ima koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga