- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Italiji skupovi povodom dana protiv rasizma

Stotine mladih Italijana danas su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, formirali živi štit oko Koloseuma u Rimu i trga Duomo u Milanu, u znak borbe protiv svakog oblika rasizma.

Učenici i studenti koji su u Rimu okružili Koloseum su nosili majice na kojima je pisalo „’Ne’ svim vrstama rasizma“.

Italijanski ministar za integraciju i međunarodnu saradnju Andrea Rikardi je pozdravljajući prisutne rekao da svi treba da budu na oprezu kako se rasizam ne bi razvio, i naglasio da ta pojava svoje korene često ima u govoru. „Rasizam počinje rečima, da bi se kasnije ostvario u konkretnim akcijama“, rekao je on.

U Milanu su skupu na trgu Duomo u organizaciji škola učestvovali predstavnici opštinskih vlasti, među kojima zamenica gradonačelnika Milana Marija Gracija Gvida i nekoliko poznatih sportista, uključujući i bivšeg italijanskog fudbalskog reprezentativca Franka Barezija.

„Milano treba da otvori kancelariju za povezivanje različitih kultura“, rekao je jedan od predstavnika italijanskih vlasti Pjerfrančesko Majorino, i podsetio da 20 odsto milanskih studenata čine stranci.

Skupovi povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije održani su u gradovima širom Italje, među kojima su Bolonja, Bari, Firenca, Trst, Torino i Venecija.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!