U Italiji skupovi povodom dana protiv rasizma

Učenici i studenti koji su u Rimu okružili Koloseum su nosili majice na kojima je pisalo "’Ne’ svim vrstama rasizma"

21. mar 2012

Stotine mladih Italijana danas su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, formirali živi štit oko Koloseuma u Rimu i trga Duomo u Milanu, u znak borbe protiv svakog oblika rasizma.

Učenici i studenti koji su u Rimu okružili Koloseum su nosili majice na kojima je pisalo „’Ne’ svim vrstama rasizma“.

Italijanski ministar za integraciju i međunarodnu saradnju Andrea Rikardi je pozdravljajući prisutne rekao da svi treba da budu na oprezu kako se rasizam ne bi razvio, i naglasio da ta pojava svoje korene često ima u govoru. „Rasizam počinje rečima, da bi se kasnije ostvario u konkretnim akcijama“, rekao je on.

U Milanu su skupu na trgu Duomo u organizaciji škola učestvovali predstavnici opštinskih vlasti, među kojima zamenica gradonačelnika Milana Marija Gracija Gvida i nekoliko poznatih sportista, uključujući i bivšeg italijanskog fudbalskog reprezentativca Franka Barezija.

„Milano treba da otvori kancelariju za povezivanje različitih kultura“, rekao je jedan od predstavnika italijanskih vlasti Pjerfrančesko Majorino, i podsetio da 20 odsto milanskih studenata čine stranci.

Skupovi povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije održani su u gradovima širom Italje, među kojima su Bolonja, Bari, Firenca, Trst, Torino i Venecija.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga