- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U internet kampanji najuspešniji Preletačević Beli

U aktuelnoj predsedničkoj izbornoj kampanji znatno je veća aktivnost građana i kandidata na internetu, pa je od 15. februara do kraja prve nedelje marta zabeleženo 750.000 interakcija na društvenim mrežama, dok je tokom prošlogodišnje kampanje za parlamentarne izbore tek posle šest nedelja kampanje ukupno bilo registrovano oko milion interakcija, objavila je SHARE Fondacija, koja i tokom ovog izbornog ciklusa prati aktivnosti izbornih štabova i zainteresovane javnosti na internetu, u izdanjima onlajn medija, na društvenim mrežama i drugim platformama za razmenu sadržaja.

Kuriozitet ovog izbornog ciklusa je, kako se navodi u rezultatima aktuelnog monitoringa, strimovanje događaja uživo, koji je potvrđen čak i na sednici jednog administrativnog tela, te je strim sednicu RIK-a od 13. marta na kojoj se odlučivalo o kandidaturi Ljubiše Preletačevića Belog imao preko 470.000 pregleda.

Iako se građani Srbije većinom i dalje informišu preko tradicionalnih medija, pre svega televizije, korišćenje interneta je proteklih godina u blagom usponu, dodaje se u analizi te napominje da nešto više od 64% građana Srbije ima pristup internetu, dok oko tri miliona građana koristi internet svakog ili skoro svakog dana, s tim da je za fejsbuk platformu opredeljeno 91,52% korisnika društvenih mreža dok tviter okuplja svega 4,06% korisnika društvenih mreža u Srbiji.

Prvi nalazi stručnog tima SHARE Fondacije o aktivnostima i trendovima u okviru kampanje na internetu, ukazuju da je u tokom prve tri nedelje, počevši od 15. februara, FB stranica kandidata Vuka Jeremića zabeležila oko 190.000 lajkova i 17.000 komentara, dok je sledeći po broju ukupnih interakcija Saša Janković, zatim Ljubiša Preletačević Beli, Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić, dok Boško Obradović i Saša Radulović, čiji su pokreti Dveri, odnosno Dosta je bilo, maksimalno koristili društvene mreže tokom parlamentarnih izbora 2016, u ovom izbornom ciklusu daleko zaostaju.

Međutim, u poslednjoj sedmici posmatranog perioda, najveći broj učesnika na fejsbuku animirali su kandidati Vojislav Šešelj (38.597) i Ljubiša Preletačević Beli (36.067).

Najveći broj interakcija je u ovoj sedmici ostvaren na Preletačevićevoj zvaničnoj FB stranici (118.854), slede stranice Vuka Jeremića (91.866) i Saše Jankovića (82.111), dok stranice Aleksandra Vučića (68.858) i Vojislava Šešelja (68.102) zaostaju„, navodi se u analizi.

Ukazuje se, međutim, i na slučajeve povrede prava, odnono povezivanje fabrikovanog onlajn sadržaja sa učesnicima u izbornoj trci, kakvih je bilo i tokom prošlogodišnje kampanje za parlamentarne izbore. Navodi se da je u ovoj kampanji tabloid Informer objavio da Vuk Jeremić stoji iza fejsbuk stranice Kritična masa, koja je navodno postavila video u kome se Saša Janković optužuje za iznošenje neistina u intervjuu na javnom servisu i ubistvo prijatelja pre više od dvadeset godina, a vest je preneo i portal TV Pink, dok su administratori stranice Kritična masa negirali vezu sa kanalom “Srbija gleda” na kome je video objavljen.

U aktuelnoj kampanji, u kojoj su tradicionalni mediji rezervisani za kandidata vladajuće koalcije, ostali kandidati do birača pokušavaju da dođu lajv strimovima događaja i predizbornih skupova.

U analizi se napominje da je snimak strima mitinga Saše Jankovića iz beogradske Hale sportova koji je postavljen na jutjub ubrzo bio blokiran zbog kršenja autorskih prava kojima upravlja kompanija KVZ, od ranije poznata domaćoj internet zajednici zbog uloge u aferi “Supermen u Feketiću”, da bi pristup snimku ponovo bio omogućen posle kratkog vremena.

Monitoring digitalnih prava SHARE Fondacije u prethodnoj godini pokazao je da tehnički napadi sa ciljem onemogućavanja pristupa sadržaju nisu aktuelni kao 2014. i 2015. godine, ali da se ipak prvi tehnički napad te vrste dogodio upravo u kampanji za predsedničke izbore, kada je zvanični sajt Saše Jankovića sasajankovic.rs bio nedostupan tokom 9. i 10. marta, a sumnja se na DDoS napad, tj. “preplavljivanje” servera sajta automatizovanim zahtevima za pristup kako bi se server ugušio i onemogućilo uobičajeno funkcionisanje sajta.

Kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti, u analizi se napominje da sajtovi predsedničkih kandidata prikupljaju čitav niz podataka o ličnosti, a da samo sajt Vuka Jeremića ima objavljene politike privatnosti.

„Tako na sajtu vucic.rs korisnici mogu napraviti nalog ostavljajući ime, prezime, korisničko ime, lozinku i mejl, dok se kasnije profil može dopuniti informacijama o adresi i broju telefona. Ukoliko korisnik želi da se prijavi kao volonter na sajtu sasajankovic.rs, neophodno je da ostavi ime, prezime, mesto stanovanja i mejl, dok su opcioni podaci tačna adresa, zanimanje i telefon. Slično tome, građani koji žele da postanu članovi ‘Vukovog tima’, na sajtu jeremic.rs moraju da ostave ime, prezime, telefon, mejl i mesto stanovanja“, ukazuje SHARE fondacija.

Pored toga, kako se dodaje, svaki pristup ovim sajtovima podrazumeva da podatke, kao što su IP adresa (sa informacijom o geografskoj lokaciji), vreme i dužina trajanja posete, tip i verzija pretraživača, prikupljaju takozvani kolačići (cookies) i eksterni pratioci (trackers) koji se nalaze u pretraživaču, a administratori svakog pojedinačnog sajta određuje koji će kolačići biti aktivni i prukupljati podatke prilikom posete sajtu i mogu imati pristup ovim podacima.

„Podaci prikupljeni na ovaj način mogu se smatrati zbirkom podataka o ličnosti, dok se onaj ko vodi takvu zbirku – što je, u ovom slučaju, politička stranka, predsednički kandidat, ili drugo fizičko ili pravno lice koje obrađuje podatke ili daje drugima naloge u vezi sa obradom – dobija status rukovaoca podacima o ličnosti, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Rukovalac podacima je, prema članovima 48-52 Zakona, dužan da obavesti Poverenika o nameri uspostavljanja zbirke podataka, i to najmanje 15 dana pre početka prikupljanja podataka, a potom i da vodi evidenciju o obradi, kao i da ovu evidenciju dostavi Povereniku koji vodi Centralni registar zbirki podataka“, ističu iz SHARE fondacije i dodaju da pretragom Centralnog registra nisu ustanovili registraciju nijedne baze podataka o ličnosti prikupljenih putem sajtova predsedničkih kandidata.

U analizi se konstatuje i da je mobilna aplikacija “Aleksandar Vučić” prva aplikacija ove vrste namenjena političkoj kampanji u Srbiji, te napominje da njena instalacija podrazumeva davanje različitih dozvola za pristup uređaju i podacima koji se na njemu čuvaju. Zbog toga se, dodaje se, pitanja zaštite podataka o ličnosti odnose se i na ovu aplikaciju, koja takođe nema Politiku privatnosti niti je zbirka podataka prijavljena.

Kod aplikacije ‘Aleksandar Vučić’ dodatno je problematično to što joj se ne može pristupiti pre registracije, a koja podrazumeva ostavljanje imena, prezimena, korisničkog imena, lozinke i mejla. Takvo rešenje sugeriše da je svrha prikupljanja podataka već sam pristup aplikaciji, za razliku od sajtova kandidata kojima se pristupa slobodno, dok je registracija potrebna ukoliko korisnik želi da se prijavi kao volonter, deo tima i slično“, ukazuje SHARE fondacija.

SHARE Fondacija pozvala je sve aktere u izbornoj kampanji da postupaju u skladu sa principima Deklaracije o poštovanju internet sloboda u političkoj komunikaciji i podrže Deklaraciju potpisom, dodajući da je pripremila i Vodič o digitalnim pravima i internet slobodama u digitalnom okruženju u kome su detaljno objašnjena prava i procedure u toku izborne kampanje, kao i moguće povrede sloboda u digitanom okruženju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!