U ime naroda – zapisi sa bloga sudije Majića

Zbirka je svojevrsno svedočanstvo o vremenu nenaklonjenom pravnoj državi i vladavini prava, ali i svedočanstvo o usamljenim primerima borbe za uspostavljanje sudske vlasti u Srbiji

15. feb 2019

Sudija Apelacionog suda u Beogradu dr Miodrag Majić, autor bloga posvećenog sudstvu u praksi, objavio je izbor svojih tekstova u zbirci “U ime naroda”, od kojih su mnogi već izazivali veliko interesovanje javnosti, kako stručne, tako i nepravničke; citirani su i prenošeni u domaćim medijima, gde su predstavljani kao redak primer angažmana sudije koji je rešio da otvoreno svedoči o bolestima nikad izgrađene grane vlasti.

Promocija zbirke tekstova “U ime naroda”, u izdanju Lyceum iurisa, biće održana 20. februara u UK Stari grad (Parobrod) u Beogradu, a uz autora, govoriće i profesor Filološkog fakulteta Aleksandar Jerkov, Damir Šite u ime izdavača i karikaturista Dušan Petričić, koji je ilustrovao knjigu. Tekstove će čitati glumac Tihomir Stanić, a moderatorka razgovora je Jovana Gligorijević, urednica u nedeljniku „Vreme“

“U ime naroda” je zbirka sačinjena od 23 odabrana teksta, koji su na blogu sudije Majića misamajic.com objavljivani u periodu od 2015. do 2018. godine.

Reč je o beskompromisnim, otrežnjujućim zapisima, a karikaturalnost pristupa obračunu sa domaćom zbiljom i njenim lučonošama, kako je naveo izdavač, mnoge je podsetila na Domanovićevu i Nušićevu satiru, potvrđujući da palanački duh, konformizam i ulizištvo na ovim prostorima imaju stabilan kontinuitet.

Tekstovi na blogu vremenom su sudiji Majiću doneli epitet enfant terrible srpskog pravosuđa, izdvajajući ga kao retku, ako ne i jedinu osobu koja je o temama političkih pritisaka, korupcije, poslušništva i nepotizma javno progovorila, zauvek raskidajući brižljivo negovanu pravosudnu omertu. Autora su tekstovi ujedno dovodili pod udar političkih moćnika koji su u njegovom pisanju prepoznavali nedopustivi stepen frivolnosti za jednog “državnog službenika”. S druge strane, tekstove sudije Majića su sa nestrpljenjem očekivale njegove kolege, tražeći u njima utehu od sopstvenog pristajanja i ćutnje. Takozvana laička javnost prepoznavala je u njima svojevrstan “pogled kroz ključaonicu” pravosudnog “zabranjenog grada”.

Zbirka “U ime naroda” stoga je i svojevrsno svedočanstvo o vremenu nenaklonjenom pravnoj državi i vladavini prava, ali i svedočanstvo o usamljenim primerima borbe za uspostavljanje sudske vlasti u Srbiji.

Miodrag Majić je tokom dosadašnje karijere bio sudija i predsednik Prvog opštinskog suda u Beogradu i predstavnik i zastupnik Srbije pred Međunarodnim krivičnim sudom. Autor je većeg broja knjiga i članaka iz oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava. Značajne periode života posvetio je muzici, fotografiji i pisanju.

Blog je nastao iz želje da se na njemu ozbiljno diskutuje o krivično-pravnim pitanjima i pitanjima koja se tiču problema u pravosuđu. Potreba za takvim vidom komunikacije, prema navodima autora, pojačana je činjenicom da je sve manje mesta za ozbiljne stručne debate.

Kada je reč o krivično-pravnim dilemama, Majić navodi da svakodnevno sa kolegama raspravlja o problemima u primeni prava, svakodnevno dobijm pitanja o tome šta činiti u određenoj situaciji i svakodnevno i sam takva pitanja postavlja.

“Zato sam poželeo da na jednom mestu diskutujemo i da naše misli ostanu zabeležene, možda i za neke druge. Pored toga, čini mi se da je i sve manje hrabrosti da se o problemima u pravosuđu otvoreno govori. Zato je blog mesto na kojem je moguće pronaći otvorena, necenzurisana razmišljanja o aktuelnim problemima pravosuđa, sa posebnim akcentom na pitanja koja se tiču njegove nezavisnosti”, naveo je Majić.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga