U Hrvatskoj formirana nova koalicija

Nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, formirana je nova lijeva koalicija 'Hrvatska raste'

08. sep 2015

Nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, formirana je nova lijeva koalicija „Hrvatska raste“. Čini je šest stranaka, predvođenih vladajućom Socijaldemokratskom partijom, javlja Ivana Brkić – Tomljenović, novinarka Al Jazeere.

Nakon višesedmičnog odgađanja, sklopljena je nova lijeva koalicija od šest stranaka, nazvana „Hrvatska raste“.

Najvažniji je rast onaj ekonomski, poručio je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Baš zato su savez sklopili u jednoj tvornici. Građane je pozvao da glasaju za njih, jer je to, smatra, put prema naprijed.

„Tu sam da služim svojoj zemlji. Građani su prvi, građani su drugi, trećeg nema“, poručio je Milanović.

Ovog puta, u koaliciji nema ni Istarskog demokratskog saveza. Ta će stranka o načinu izlaska na izbore odlučiti za sedam dana.

Stari partneri

Uz SDP su, pak, ostala dva stara partnera – stranka penzionera i narodnjaci. Njihova šefica je govorila o dilemi pred kojom se Hrvatska nalazi.

Koalicija ima i tri nova partnera. Zagorsku, zatim Autohtonu seljačku stranku, te Laburiste.

Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista, kazala je: „Ova koalicija razmišlja lijevo, dijeli iste svjetonazorske, miljama daleko od one druge strane koja se bavi prošlošću.“

Ta druga strana, kažu, HDZ-ova je Domoljubna koalicija, koja okuplja osam stranaka. Iz nje Milanoviću i partnerima poručeno je da će na predstojećim izborima biti poraženi.

Od 2011., u Hrvatskoj je na vlasti lijeva Kukuriku koalicija. Redovni parlamentarni izbori održat će se ove godine. Građani će na birališta jedne nedjelje vjerojatno u oktobru ili novembru.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga