U Foči otvorena ponovo sagrađena Aladža džamija

Prvi fragmenti Aladže pronađeni su 2004. godine, zajedno s ostacima tela ubijenih Bošnjaka, u masovnoj grobnici na obali Drine

05. maja 2019

Svečanim presecanjem vrpce u Foči je danas otvorena ponovo sagrađena džamija Aladža, srušena 1992. godine, na početku rata u Bosni i Hercegovini.

Vrpcu su, između ostalih, zajedno presekli bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoj, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, te muftija goraždanski Remzija Pitić.

Džamiju je svečano otvorila Aziza Salčin, majka mladića koji je ubijen u Foči za vreme rata u BiH.

Svečanoj ceremoniji otvorenja Aladže prisustvovalo je više od pet hiljada vernika.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu.

Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika UNESCO-a.

Srpske snage u Foči 2. avgusta 1992. godine minirale su Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki delovi su zatrpani zemljom na gradskim smetlištima.

Od aprila do juna 1992. godine u Foči su porušene sve džamije.

Prvi fragmenti Aladže pronađeni su 2004. godine, zajedno s ostacima tela ubijenih Bošnjaka, u masovnoj grobnici na obali Drine.

Aladža je ponovno sagrađena prvenstveno uz podršku Generalne direkcije vakufa Turske, koja je finansirala sve radove njene izgradnje, zatim ambasade Sjedninjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, IRCICA, te brojnih drugih.

Džamija je rekonstruisana po ugledu na originalnu Aladžu.

(Beta, Foto: Anadolija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga