U Fabrici akumulatora 140 radnika dobilo otkaz zbog štrajka

Štrajkački odbor izbačen iz kruga fabrike, iako je štrajk organizovan u skladu sa zakonom, a radnici dobijaju otkaze

03. jul 2013

Zaposleni u Fabrici akomulatora u Somboru štrajkuju 54 dana zbog pet neisplaćenih zarada i za to vreme je 140 radnika dobilo otkaz, a 80 njih je suspendovano, rekao je danas predsednik samostalnog Sindikata metalaca Vojvodine Vlada Milijuš.

„Umalo juče nije došlo do incidenta ispred fabrike jer je vlasnik Miroslav Bogićević provocirao radnike, koji su sada van kruga fabrike i niko više ne moze da garantuje da neće doći do fizičkog obračuna“, rekao je Milijuš na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Bogićević je u dogovoru sa policijom izbacio štrajkački odbor iz kruga fabrike, iako je štrajk organizovan u skladu sa zakonom.

„Za pet meseci radnici su dobili samo pola mesečne zarade, a porez i doprinos se radnicima ne uplacuje“, rekao je Milijuš i dodao da su zdravstvene knjižice radnicima istekle pre mesec dana.

Zamenik predsednika Samostalnog sindikata Srbije Goran Kesović je rekao da vlasnik Fabrike akumulatora u Somboru ne želi da razgovara sa predstavnicima tog sindikata i apelovao je na nadležne organe da zaštite radnike te fabrike.

„Sledeća borba koju sindikat bude preduzeo neće biti po zakonu jer naša deca gladuju i nama ništa drugo ne preostaje“, rekao je Kesović.

Prema njegovim rečima, sindikat je iscrpeo sve vidove borbe, štrajk glađu koji je trajao osam dana bio je organizovan u krugu fabrike i niko od poslodavaca nije došao da obiđe radnike.

On je kazao da su organizovani mitinzi, protesti, šetnje po Somboru, ali da pomoć nisu dobili od lokalne samoprave i nadležnih ministarstava.

Član Sidikata Željko Petković rekao je da vlasnik Fabrike aukumulatora zapošljava radnike sa ulice koji nisu kvalifikovani za tu vrstu proizvodnje, samo da bi na veštački način prikazao da fabrika radi.

„Rezultat zapošljavanja nekvalifikovanih radnika je da su za nedelju dana proizveli 500 akomulatora lošeg kvaliteta, dok su otpušteni radnici iz proizvodnje pravili preko 2.000 akomulatora visokog kvaliteta“, rekao je Petković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga