U Evropi ima više od pet miliona oboljelih od autizma

Dijagnoza se najčešće uspostavlja nakon druge godine života

02. apr 2014

U Evropi od autizma boluje oko pet miliona ljudi, a taj neurološki poremećaj je sve učestaliji u SAD, gdje oboli jedno dijete na 70, saopštili su danas naučnici povodom Svijetskog dan osoba oboljelih od autizma.

Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumijevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba. Dijagnoza se najčešće uspostavlja nakon druge godine života, a do tog uzrasta razvoj djeteta teče uobičajeno.

Autizam je složen poremećaj u razvoju mozga, a ni danas nije sasvim razjašnjeno na koji se način taj uticaj ostvaruje. Kod nekih su teža oštećenja poput mentalne retardacije, izraženo ćutanje, ponavljajuća motorika kao što je ljuljanje ili lupkanje prstima, a kod drugih s blažim oštećenjima može da postoji aktivan, ali neobičaj socijalni pristup sa ograničenim interesovanjima i opširno pedantnom komunikacijom.

Bez pravovremenog otkrivanja i intervencije, život osoba sa autizmom može biti u većoj mjeri ograničen i često se završava u nekom kolektivnom smještaju, jer roditelji i školstvo ne mogu da se nose sa tim problemom.

Svijetski dan osoba sa autizmom je ustanovila Generalna skupština UN u decembru 2007. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga