U EU svake nove nedelje nova droga

Tokom 2011. godine registrovano je rekordnih 49 novih psihoaktivnih supstanci, saopštava evropska agencija EMCDDA u svom godišnjem izveštaju

26. apr 2012

U 2011. godini, na listi novih registrovanih supstanci najviše je onih iz grupe sintetičkih kanaboida (23 supstance) i grupe sintetičkih katinona (8 supstanci), što je ove dve grupe izdvojilo u dve najveće grupe novih psihoaktivnih supstanci. Sve novoregistrovane supstance u 2011. godini bile su sintetičke.

„Nove droge postale su globalan fenomen i njihov broj konstantno raste“, kaže se u izveštaju EMCDDA.

Direktor ove agencije napominje da se „nove droge prodaju u atraktivnim pakovanjima na internetu ili u noćnim klubovima i na ulicama. Bez obzira na izvor, činjenica je da konzumenti ovih droga igraju opasnu igru sa novonastajućim praškovima i pilulama, s obzirom da nisu svesni sastojaka ovih droga i potencijalnih zdravstvenih rizika“.

U dodatku dela izveštaja o sintetičkim katinonima, navodi se da je mefedron stavljen na listu psihoaktivnih supstanci u 26 evropskih država, ali i u Norveškoj i Hrvatskoj. Mefedron je derivat katinona i metkatinona, stimulans središnjeg nervnog sistema, sličnog farmakološkog delovanja kao metamfetamin. Učinci mefedrona su osećaj euforije, izražena komunikativnost i empatija, ubrzano disanje i rad srca, proširene zenice i sl.

Izveštaj donosi i podak da se prati i online tržište „legalnih droga“, pa i činjenicu da je broj online prodavnica koje prodaju ove droge porastao sa 314 u 2011. godini na 690 u 2012. godini.

Evrobarometar za 2011. godinu donosi istraživanje prema kojem 5 % mladih od 15 do 24 godina je koristilo ove „legalne droge“. One su nabavljane uglavnom preko prijatelja (54%), na zabavama i klubovima (37%), u specijalizovanim prodavnicama (33%) i na internetu (7%).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga