U Eritreji najmanje 10.000 političkih zatvorenika

Politička opozicija je zabranjena, nezavisni mediji svedeni su na šutnju, a vjerske manjine progonjene su u ovoj zemlji od šest miliona stanovnika na Afričkom rogu, na obali Crvenog mora

10. maj 2013

Eritreja broji „najmanje 10.000“ političkih zatvorenika koji žive u „užasnim, nezamislivim“ uvjetima, saopćio je Amnesty International u četvrtak u jednom izvještaju, nekoliko dana prije 20. godišnjice nezavisnosti ove zemlje.

Politička opozicija je zabranjena, nezavisni mediji svedeni su na šutnju, a vjerske manjine progonjene su u ovoj zemlji od šest miliona stanovnika na Afričkom rogu, na obali Crvenog mora.

Vlada provodi samovoljna hapšenja i zatvaranja bez suđenja kako bi slomila opoziciju, primorala na šutnju svakog disidenta i kaznila svakog ko odbije da se povinuje – napisala je Claire Beston, stručnjakinja za Eritreju u ovoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

Najmanje 10.000 osoba „je nestalo, zatvoreno u tajnosti – navodi se u izvještaju.

Eritrejski pobunjenici predvođeni Issaiasom Afeworkijem, dobili su nezavisnost od Etiopije nakon 30-godišnjeg građanskog rata zaključenog 1991. godine. Dvije godine kasnije, uslijedio je referendum o samoopredjeljenju, a nezavisnost je proglašena 24. maja 1993. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga