U Dečjem selu pušteni u rad kotlovi na biomasu

Ušteda od oko šest miliona dinara godišnje

30. dec 2015

Danas su u Ustanovi za decu i omladinu SOS dečje selo “Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici pušteni u rad kotlovi na biomasu, u koje je Pokrajinska vlada uložila devet miliona dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić objasnio je da je u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici ugrađeno 11 pogona za proizvodnju toplotne energije na biomasu, čime će se obezbediti ušteda od oko šest miliona dinara godišnje.

Pajtić je dodao i da će sva ta sredstva ostati Dečjem selu za različite namene u zbrinjavanju dece i za obezbeđivanje što boljih uslova života

On je objasnio da, pored materijalnih ušteda, ovakvo grejanje smanjuje na minimum emisiju štetnih gasova u vazduh i na taj način se obezbeđuje da deca u Dečjem selu žive i zdravije.

„Ova investicija je važna jer ukazuje koliko je ogroman potencijal u biomasi: negde oko deset miliona tona u Vojvodini može godišnje da se iskoristi. Koristi se svega oko milion tona. I u narednim godinama ćemo nastojati da u sve institucije  ugradimo pogone za grejanje na obnovljive izvore. I ubuduće ćemo, preko Sekretarijata za energetiku i drugih naših programa,  podsticati ovakve projekte, jer omogućavaju da koristimo biomasu, koja je naša najvažnija ruda u Srbiji, a pogotovu u Vojvodini“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Direktor Dečjeg sela Srđan Egić se zahvalio svim donatorima i prijateljima te ustanove. On je ocenio da Pokrajinska vlada pomaganjem Dečjeg sela pokazuje da gradi na temelju dobročinstva koje je u tradiciji srpskog naroda.

Egić je dodao i da će sredstva koja će se uštedeti na energentima biti uložena u bolju integraciju i edukaciju štićenika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga