U Crnoj Gori spomen-park žrtvama ratova 90-ih

Crna Gora je time obeležila 16. godišnjicu masakra u Srebrenici, ali i prva trajno obeležila sećanje na žrtve ratova koji su pratili raspad bivše Jugoslavije.

11. jul 2011

Crnogorski premijer Igor Lukšić otvorio je danas u Podgorici spomen-park posvećen civilnim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2001. godine.
Crna Gora je time obeležila 16. godišnjicu masakra u Srebrenici, ali i prva trajno obeležila sećanje na žrtve ratova koji su pratili raspad bivše Jugoslavije.
Lukšić je rekao da spomen-obeležje ne podseća samo na žrtve, već i na snagu društva da se suoči sa istinom.
„Spomenik koji danas otkrivamo ne treba da nas samo podseća na žrtve suludog rata, već i na snagu našeg društva da se suoči sa istinom koja nas je pogodila ne tako davne poslednje decenije prošlog veka“, rekao je Lukšić na ceremoniji otvaranja spomen-parka, u podgoričkom delu grada Pobrežju.

Lukšić je rekao da se otvaranjem spomen-parka šalje poruka „svakom roditelju koji je izgubio dete, sestri, bratu, detetu, svakoj porodici u kojoj je neko stradao, da Crna Gora i ceo region više neće dozvoliti da se desi nešto slično“.

Crnogorski premijer je takođe izrazio saučešće svima koji su u proteklim ratovima izgubili članove porodica i poručio da će Crna Gora „težiti društvu odgovornosti u kome nijedan zločin neće ostati nekažnjen“.

Spomen-park je otvoren na mestu gde je nekada bilo muslimansko groblje, zbog čega je ranije bilo zamerki, s objašnjenjem da se na taj način odaje počast samo žrtvama određene nacionalnosti.

Otvaranjem spomen-parka obeležena je i 16. godišnjica zločina genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske po ulasku u taj grad na istoku BiH ubile oko 8.000 Bošnjaka.

Iz nekih bošnjačko-muslimanskih stranaka u Crnoj Gori bilo je ocena da je otkrivanje spomen-obeležja „trgovina kostima“ žrtava ratova. Prema tim objašnjenjima, važnije je bilo da se prvo pronađu i kazne svi zločinci u ratovima, nego da se podiže spomenik.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga