U Čantaviru obnavljaju pozorište

Škola i kulturne organizacije jedva čekaju septembar kako bi mogle da na daskama koje život znače prirede razne programe svojim sugrađanima

04. avg 2015

U toku su radovi na obnovi zgrade u kojoj je nekada bilo smešteno pozorište u Čantaviru, selu nedaleko od Subotice. Za renoviranje objekta grad je iz budžeta izdvojio 32 miliona dinara, ali ugovor je potpisan na 24 miliona, što je značajna ušteda ističu u Direkciji za izgradnju grada. Ukoliko sve bude teklo po planu pozorište će biti gotovo do kraja avgusta.

U Čantaviru živi oko 6.500 stanovnika. Većina njih se rado seća pozorišta koje su sami izgradili pre 70 godina. Međutim, pošto je zgrada teatra bila u sklopu zemljoradničke zadruge, a ona otišla u stečaj pre 10 godina, grad je otkupio objekat za tri miliona dinara. Od tada do danas, niko o zgradi nije vodio računa. Pojedini građani se raduju što će ponovo imati pozorište, jer veruju da će na taj način da se i selo malo kulturno uzdigne.

„Ovo naše pozorište ne funkcioniše oko 20 godina. Sada se nadamo da će doći dan kada ćemo moći da preuzmemo objekat. Nadam se da će do kraja leta biti završeni radovi. Bio sam baš jutros unutra u zgradi i vidim da radovi lepo napreduju „, kaže stanovnik Čantavira Ferenc Burenj.

Radovi su počeli pre deset dana. Urađena je krovna konstrukcija i potrebno je samo objekat prekriti crepom. Unutar objekta završeni su radovi na betoniranju gledališta.

„U toku je rekonstrukcija sanitarnih čvorova, instalacije slabe i jake struje. Znači zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom i očekujemo da će se radovi na vreme završiti“, rekao je direktor JP „Direkcije za izgradnju grada“, Peter Blau.

Rekonstrukcija zgrade pozorišta je podelila kako javnost u Subotici, tako i u Čantaviru. Pojedinci smatraju da je bilo neophodnije izgraditi kanalizaciju i revitalizovati putnu infrastrukturu. Međutim, škola i kulturne organizacije jedva čekaju septembar kako bi mogle da na daskama koje život znače prirede razne programe svojim sugrađanima.

„Pozorište je bitno za celo selo. Mi Umetnički centar Medikus hoćemo da što više programa napravimo ovde u pozorišnoj sali. Najviše kulturnog programa, jer ja vodim tamburaški orkestar ovde u društvu i planiramo da pokrenemo amatersku dramsku sekciju. Znate da pre mesec i po dana bio je događaj i hteli smo da na taj dan bude pozorište gotovo. Mi smo zadovoljni da bude što lepše i bolje da mi to koristimo“, kaže Rober Vereš predsednik UC „Medikus“.

Rekonstrukcija zgrade pozorišta u Čantaviru trajaća oko mesec dana i oni će već na jesen dobiti svoj teatar, za razliku od Subotičana koji su čekali osam godina samo da bi videli stubove Narodnog pozorišta koje se isto tako rekonstruiše. Subotičani će ukoliko sve bude u redu dobiti pozorište za dve godine, tako da možda od septembra upute se Čantavir da pogledaju po koju predstavu.

(Sandra Iršević, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga