U Bugarskoj cveta autsorsing

Bugarska se nametnula u autsorsingu kada je reč o informacionim tehnologijama, kol centrima i servisima za klijente, razvoju kompjutera, tehničkoj podršci i obradi podataka

16. avg 2014

Bugarska, najsiromašnija članica EU, postala je privlačna za kompanije koje žele da izmeste deo poslovanja i usluga (autsorsing), pre svega zbog kvalifikovane radne snage. Nakon skromnih početaka, Bugarska se nametnula u autsorsingu kada je reč o informacionim tehnologijama, kol centrima i servisima za klijente, razvoju kompjutera, tehničkoj podršci i obradi podataka. To je pomoglo i da deo mladih ostane u zemlji. Sektor nastavlja da se razvija a u 2013. učestvovao je u bugarskom bruto domaćem proizvodu (BDP) sa 3%.

Na oblasti autsorsinga proteklih godina se u Bugarskoj beleži rast od između 20 i 25% i to bez povlastica koje nudi država, navode u bugarskom udruženju za autsorsing. Taj sektor sa prometom od milijardu leva ili 500 miliona evra učestvovao je sa 3% u bugarskom bruto domaćem proizvodu u 2013.

U autsorsing kompanijama u Bugarskoj zaposleno je 22.000 osoba koje pored engleskog pružaju usluge na još oko 20 jezika, navodi se u analizi agencije AFP.

Obrazovanje je ključ uspeha. „Bugarska je na trećem mestu u svetu po broju informatičkih inženjera i prva po broju informatičara po stanovniku“, rekao je zamenik ministra privrede Krasin Dimitrov.

Bugarska ima mrežu solidnih tehničkih univerziteta na kojima se često održavaju predavanja i na stranom jeziku, a ima i dobru internet mrežu.

U zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti među mladima 26% a odlazak dela školovanih mladih u inostranstvo uobičajeno, ima uslova za razvoj autsorsinga. „Tražnja za ovom vrstom usluga raste i možemo da udvostručimo ili utrostručimo broj zaposlenih u naredne dve ili tri godine“, rekao je predsednik bugarskog udruženja u oblasti autsorsinga Stefan Bumov.

Njegovo preduzeće Sofika grup (Sofica Group) počelo je da radi sa 30 zaposlenih u 2007. da bi sada postalo najveće bugarsko autsorsing preduzeće koje zapošljava 900 ljudi. Tu kompaniju je u martu kupila američka grupa Teletek (Teletech).

U Bugarsku su deo aktivnosti preneli švajcarska kompanija za ljudske resurse Adeko (Adecco), američki Aj-Bi-Em (IBM), američka kompanija za autsorsing Saderlend (Sutherland), kao i Hjulet-Pakard (Hewlett-Packard) koji u toj zemlji ima regionalni centar za usluge.

Tu su i francuska kompanija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos i kanadska kompanija za telekomunikacije Telus, kao i Koka kola (Coca Cola) koja je u Sofiji 2005. otvorila administrativni centar koji pokriva 26 zemalja, piše AFP.

Indija je tradicionalno prva zemlja u oblasti autsorsinga, a glavni konkurenti su joj Kina, Malezija, Tajland, Indonezija i Filipini, pokazuje lista konsultantske firme A.T. Kirni (A.T. Kearny).

Bugarska je na 17. mestu u svetu i po tome prednjači u Evropi zajedno sa baltičkim zemljama.

Ekonomista u bugarskoj konsultantskoj firmi u oblasti industrije Industri voč (Industry Watch) Georgi Stoev ukazao je da su plate u tom sektoru primamljive za one koji prvi put traže posao. „Plate su 40 do 50% veće od mesečnog proseka u zemlji koji iznosi 400 evra. Najbolji informatički stručnjaci mogu da zarađuju i do 3.000 evra“, rekao je on.

Razvoj tog sektora doveo je da manjka radne snage, pošto se preduzeća „biju“ za stručnjake u oblasti informatike, koji sve češće pronalaze bolji posao u inostranstvu. Posebno je teško naći srednji i viši kadar, rekao je Ivan Rusev iz francuske kompanije Ipsos.

Neka preduzeća, poput Hjulet-Pakarda, sarađuju sa univerzitetima kako bi se obrazovanje budućih stručnjaka bolje uskladilo sa potrebama te kompanije.

Stoev je predložio da se u univerzitetskim gradovima u unutrašnjosti otvore autsorsing centri koji se sada uglavnom nalaze u Sofiji, kako bi se smanjila nezaposlenost i mladi zadržali u zemlji.

(EurActiv)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga