U Budimpešti uz proteste otkrivena bista Mikloša Hortija

"Horti je bio ratni zločinac i direktno je odgovoran za ubistvo 600.000 mađarskih Jevreja", rekao je jedan od antifašista i protivnika ekstremne desnice

03. nov 2013

Nekoliko stotina antifašista okupilo se danas u znak protesta ispred jedne crkve u Budimpešti gde je otkrivena bista regenta Mađarske između 1922. i 1944 Mikloša Hortija, koji je bio saveznik Adolfa Hitlera za vreme Drugog svetskog rata.

Povodom otkrivanja biste ispred crkve su se okupili i pripadnici ekstremne desnice koji su od protivnika bili razdvojeni policijskim kordonom.

„Horti je bio ratni zločinac i direktno je odgovoran za ubistvo 600.000 mađarskih Jevreja“, rekao je agenciji Frans pres jedan od antifašista i protivnika savremene ekstremne desnice.

Poslanik mađarske ekstremno-desničarske partije Jobik Marton Đonđosi je danas izjavio da je Horti bio „nacionalni spasilac“.

Ceremoniju otkrivanja biste organizovao je jedan verski zvaničnik koji je u bliskim odnosima sa ekstremnom desnicom, navodi agencija Frans pres.

Tokom Hortijeve vladavine, organizovane su deportacije mađarskih Jevreja 1944. godine.

Protivnici desničaraske vlade Viktora Orbana su u više navrata izneli ocenu da vlasti pokušavaju da popularizuju Hortija.

Horti je bio admiral Ratne mornarice Austro-ugarske posle čijeg raspada je, sve do pred kraj Drugog svetskog rata, kao kraljevski regent, vladao Mađarskom kao diktator. Sklopio je savezništvo sa Hitlerovom Nemačkom koja je 1941. ipak okupirala Mađarsku.

Pred kraj rata, oktobra 1944. potpisao je kapitulaciju Mađarske pred naletom sovjetskih trupa zbog čega su ga Nemci uhapsili. Posle rata je dospeo u američko zatočenistvo i poslužio kao svedok na suđenju nacističkim vođama u Nirmbergu 1948. godine.

Potom je prebačen u Portugaliju gde je u miru boravio do smrti 1957, u 88. godini.

(Beta-AFP) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga