U Briselu održan okrugli sto o Vojvodini

Vojvodina predstavljena kroz prezentacije rada šest profesionalnih ustanova kulture

14. okt 2015

Na manifestaciji Evropska nedelja gradova i regija Otvoreni dani 2015, koja se ove godine održava po trinaesti put u Briselu, sinoć je u Evropskom parlamentu održan okrugli sto pod nazivom Understanding Vojvodina.

Okrugli sto je organizovan kako bi se Vojvodina predstavila kroz prezentacije rada šest profesionalnih ustanova kulture, Srba kao većinskog stanovništva, i tradicionalnih manjinskih zajednica Mađara, Rumuna, Rusina, Hrvata i Slovaka, čiji su jezik i pisma u službenoj upotrebi u Vojvodini. Vojvodina je prikazana i kroz svoju multikulturalnost, u kontekstu očuvanja i unapređenja, ali i prožimanja kulturnog nasleđa i kulturnog stvaralaštva preko 20 nacija koje u njoj žive.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić podsetio je da se Vojvodina uzima kao paradigmatičan primer multinacionalnosti, multikulturalnosti i multilingvalnosti u Srbiji.

„Dvanaest od dvadeset nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji postoje u Republici Srbiji imaju svoje sedište u Vojvodini, u službenoj upotrebi u pokrajini je šest jezika – srpski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski. Pokrajinski javni servis emituje program na deset jezika. Skupština Vojvodine je zajedno sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina osnivač zavoda za kulturu pet nacionalnih manjina sa ovog područja, specifičnog oblika manjinske samouprave za očuvanje i unapređenje kulture nacionalnih manjina, koji su jedinstven primer u okruženju“, istakao je Grujić.

On je dodao da Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje podstiče interkulturalni dijalog i uspostavljanje stabilnih veza između svih zajednica, pruža mehanizme za razmenu kulturnih sadržaja između pripadnika različitih nacionalnih zajednica.

„Nama je važan suživot, gde pripadnici različitih nacija žive i stvaraju jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Na godišnjem nivou Sekretarijat sufinansira preko 350 projekata iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva 19 nacionalnih zajednica i interkulturalnih projekata u Vojvodini. Pored toga, finansiramo redovnu delatnost pozorišta u Subotici koje ima program na tri jezika, izdavačke ustanove na mađarskom jeziku, i rad Zavoda za kulturu manjina. Sredstva za kulturu nacionalnih zajednica Vojvodine učestvuju sa oko 33 odsto u ukupnim sredstvima obezbeđenim za programe i projekte kulturnog stvaralaštva na godišnjem nivou“, naveo je pokrajinski sekretar.

Prema njegovim rečima, ta institucija u oblasti informisanja izdvaja 67 odsto budžeta za medije na jezicima nacionalnih manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga